Taką marchewkę gotowała moja babcia, jako dziecko mogłam ją zajadać codziennie, niekiedy dodawała groszku zielonego, też bardzo smaczne.
Polecam ! Spróbujcie;))
Polecam ! Spróbujcie;))
60 dag marchwi
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
10 dag masła
Kostka rosołowa bez chemii
8 kulek pieprzu kolorowego
Przyprawa w płynie i pieprz mielony
2 łyżki skrobi kukurydzianej do zagęszczenia
Marchew należy umyć i obrać. Następnie kroję ją w kostkę.
Obraną cebulę kroję w piórka, czosnek w plasterki.
W rondlu rozpuszczam masło, dodaję cebulę, czosnek ,marchew, kostkę rosołową i pieprz w ziarenkach, mieszam razem i duszę pod przykryciem, raz za czas mieszając. Jak marchew puści sok zalewam całość gotującą się wodą, i gotuję do miękkości marchewki.
Na koniec zagęszczam skrobią rozmieszaną w wodzie. Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem i przyprawą w płynie.
Marchewka świetnie nam smakuje z ziemniakami i jajkiem sadzonym lub rybą. Jest także doskonałym dodatkiem do kotletów mielonych.
Ja uwielbiam właśnie z groszkiem. Niestety mój Adam nie lubi, więc rzadko ją robię. Ale jak już jest to jem i jem i jem :)
OdpowiedzUsuńU nas odwrotnie, Zbyś z groszkiem ja bez:)
OdpowiedzUsuń