Z ciasta drożdżowego można wymyślać do woli, ale jak drożdżowe to musowo z kruszonką:)
Tym razem pokombinowałam i dodałam do nie zmielone orzechy..wyszło prze smacznie:))
Polecam:))
50 dag mąki pszennej
5 dag drożdży
200 ml ciepłego mleka
1 jajko
10 dag cukru
130 dag margaryny
Szczypta soli
1 kg jabłek (przed obraniem)
łyżka przyprawy do jabłecznika
4 łyżki dżemu, powideł lub marmolady
Na kruszonkę
20 dag mąki
10 dag zmielonych orzechów ( włoskie i laskowe)
10 dag cukru
20 dag masła
Drożdże mieszam z ciepłym mlekiem. Mąkę przesiewam do miski, dodaję rozpuszczone drożdże, cukier, wbijam jajko, i dodaję bardzo miękką margarynę i odrobinkę soli.
Ciasto można wyrabiać ręcznie, lub wręczyć się robotem. Ja początkowo użyłam robota, na koniec przełożyłam ciasto na blat, i ugniotłam jeszcze ręcznie.
Umyte i obrane jabłka starłam na tarce i średnich oczkach, dodałam łyżkę cynamonu, wymieszałam.
Blaszkę ( 36 x 26)wyłożyłam papierem do pieczenia. Rozciągam na nim ciasto drożdżowe które posmarowałam dżemem. Następnie rozsmarowałam starte jabłka z cynamonem.
Z mąki, orzechów, cukru i masła zagniatam kruszonkę którą wyłożyłam na jabłka.
Wstawiam do nagrzanego do 60 st.C piekarnika i tak ciasto podrasta 20 minut. Następnie zwiększam temp. do 190 st.C i piekę około 50 minut ( zależy od piekarnika) trzeba sprawdzać.
Prawie jak szarlotka!
OdpowiedzUsuńDokładnie;)
UsuńZrobiłam , pyszne choć z małymi zmianami do ciasta dodalam dwa żółtka a białka ubijamy z cukrem i dodalam do jablek dosypalam jeszcze trochę kaszy manny bo jabłka były bardzo soczyste. Polecam przepis na drożdżowy jabłecznik z posypką orzechową najsmaczniejsza częścią ciasta ��
OdpowiedzUsuńMiło mi niezmiernie, pozdrawiam :)
Usuń