Pyszna, lekka grochówka, podaję z grzankami, groszkiem ptysiowym lub ziemniakami.
Doskonała na chłodne jesienne i/lub zimowe obiadki:)
Lekka drobiowa grochóweczka |
50 dag groszku żółtego łuskanego
Udko z kurczaka
Udko wędzone z kurczaka
20 dag cienkiej kiełbasy drobiowej
Łyżka włoszczyzny suszonej
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
3 ziela ang.
Pieprz ziarnisty ( 10 kulek)
Łyżka majeranku
Sól i pieprz mielony do smaku
Przyprawa w płynie
Udko myję, dzielę na połówki , wkładam do
garnka i zalewam wodą, dodaję włoszczyznę, przyprawy( oprócz majeranku) obrany i pokrojony w plasterki czosnek i gotuję do miękkości mięsa.
Gdy udka są już miękkie wyciągam je, studzę i obieram z
kości i skóry.
Groszek przepłukuję pod bieżącą wodą, i dodaję do
wywaru.Gotuję z groszkiem jakieś 20
minut( musi być
miękki)
Wędzone udka obieram ze skóry i kości, kroję na mniejsze
kawałki. Kiełbasę kroję w pół plasterki i obsmażam na patelni bez dodatku
tłuszczu.
Dokładam do zupy obrane mięso z udek i obsmażoną kiełbasę. Wsypuję
majeranek, doprowadzam do wrzenia i tak jeszcze jakieś 5 minut gotuję powoli.
Doprawiam do smaku pieprzem i przyprawą w płynie.
Podałam z groszkiem ptysiowym. Doskonałym dodatkiem są
grzanki.
Super przepis, a miseczka do zupy do pozazdroszczenia :)
OdpowiedzUsuńA dziękuję ;)
Usuń