Bardzo lubimy wątróbkę, najbardziej drobiową , z kurczaka lub indyka, można ją smażyć, dusić piec, gotować, itp...dzisiaj zapraszam na duszoną w sosie z tymiankiem, wyszła pyszna:)
50 dag wątróbki drobiowej
300 ml mleka
2 cebule
2 ząbki czosnku
10 dag masła
Listek laurowy
Pieprz czarny
Ziele angielskie
Sól pieprz mielony
Tymianek suszony
Łyżka śmietany
Skrobia kukurydziana do obtoczenia wątróbki
Wątróbkę myję, wycinam zbędny tłuszcz i błonki, dzielę na odpowiednie kawałki. Zalewam w misce mlekiem i zostawiam aby się w nim moczyła minimum godzinę. Po tym czasie odcedzam ją z mleka. Obtaczam w skrobi.
Cebulę i czosnek obieram, myję, osuszam i kroję w plasterki.
W rondlu rozpuszczam masło, obsmażam wątróbkę z każdej strony, dodaję cebulę i czosnek, mieszam, duszę przez chwilę , zalewam wrzątkiem ( tak aby woda przykryła wątróbkę) dodaję przyprawy, gotuję pod przykryciem do miękkości wątróbki ( 10 -15 minut)
Na koniec dodaję łyżkę śmietany , posypuję tymiankiem i mielonym pieprzem. Na talerzu posypuję natką i czerwoną papryką. Podaję w towarzystwie ogórka kiszonego.
Uwielbiam wątróbkę i każde jej urozmaicenie bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuń