Czasami trzeba korzystać z gotowych ciast...w wyjątkowych sytuacjach,,,:)
Oczywiście najlepsze zrobione własnoręcznie, ale takie też smaczne:)
Oczywiście najlepsze zrobione własnoręcznie, ale takie też smaczne:)
Kruche ciasto (gotowe 350 g)
Orzechy włoskie i laskowe (w sumie około 10 dkg)
2 jabłuszka
Łyżeczka przyprawy do kawy i deserów (skład: cynamon, cukier kandyzowany,kardamon i wanilia)
Jajko do posmarowania
Cukier brązowy
Obrane orzechy mielę, dodaję łyżeczkę przyprawy do deserów i mieszam.
Umyte i obrane jabłka kroję w „ósemki”
Kruche ciasto rozwijam, smaruję całe rozbełtanym jajkiem. Posypuję obficie zmielonymi orzechami (¼ zostawiam na posypanie rogalików)i wciskam w ciasto, można położyć folię i przewałkować.
Następnie dzielę na kwadraty, na każdy kładę kawałek jabłka i zwijam rogaliki.
Rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy smaruję jajkiem i posypuję orzechami i brązowym cukrem.
Wkładam do nagrzanego piekarnika , 170 st.C i piekę 20-25 min( zależy od piekarnika) do zrumienienia.
Strasznie kuszą te rogaliki :))
OdpowiedzUsuńNic prostszego, tylko upiec;))) Smacznego, i dziękuję za odwiedziny:)
UsuńUpiekła bym tylko jeszcze nigdy nie robiłam nic z gotowego ciasta :) jakie ciasto kruche własnej roboty polecasz ? Co do odwiedzin to bardzo często tu jestem i korzystam z Twoich przepisów :)))właśnie oglądałam sałatki są super . Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńCiasto kupuję w Kauflandzie, myślę że każde inne zda egzamin:)
UsuńRównież pozdrawiam :)
Makusia wpadnę na te rogaliczki:) Vikunia
OdpowiedzUsuńWpadaj kochana:))
Usuń