niedziela, 7 października 2012

Zupa grzybowa


Zupa grzybowa smakuje o każdej porze roku, ale jesienią ze świeżo zebranych grzybków  najbardziej:)





40 dag grzybów leśnych ( u mnie mrożone)
Łyżka suszonej włoszczyzny
Listek laurowy
2 kulki ziela angielskiego
6 kulek czarnego pieprzu
Łyżka masła
2 l bulionu wołowego
Śmietana (180 ml)
Natka pietruszki

Grzyby jeśli świeże należy  dokładnie oczyścić i pokroić w plasterki.  Ja użyłam mrożonych, wrzucam na rozgrzane masło, podlewam wodą ( około 100 ml) dodaję włoszczyznę, i przyprawy, duszę jakieś 15 minut ( aż grzyby się odmrożą)
 Następnie zalewam gorącym bulionem. Gotuję do miękkości grzybów. Śmietanę hartuję  gorącą zupą i wlewam do całości. Na koniec sypię obficie posiekaną natkę pietruszki. Doprawiam mielonym pieprzem i solą , lub przyprawą w płynie. Podaję z lanymi kluskami, ziemniakami, makaronem lub solo.






2 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...