piątek, 15 listopada 2013

Żeberka na kapuście z szybkowaru

Pyszne i aromatyczne danie, duszone żeberka na kiszonej kapuście ( najlepiej swojskiej, takiej z marchewką i koprem) 
Przysmak Zbysia, zapraszam:)


Około kg żeberek
Około kg kiszonej kapusty ( najlepsza swojska z marchewką )
Olej lub smalec
Imbir Kamis 
czosnek suszony
( dobór przypraw dowolna, wg smaku) 



Mięso myję i dzielę na kawałki. Każdy kawałek posypuję przyprawami, ilość wg gustu. Odstawiam na parę godzin do lodówki. 

Po tym czasie obsmażam żeberka na oleju.

W szybkowarze układam pokrojoną kapustę kiszoną,  na niej układam plasterki czosnku i obsmażone kawałki żeberek, wlewam pozostały ze smażenia olej.  Całość duszę 20 minut od chwili wzrostu ciśnienia.

Żeberka i kapusta doskonale smakują z ziemniakami. 




6 komentarzy:

  1. Pięknie pięknie...która którą podglądała? Ja dziś miałam udka pieczone w kapuście...poszły jak świeże bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem Eluniu, my pożarliśmy żeberka wczoraj:)

      Usuń
  2. Kochana dziś robię na obiad , mmmm jak pachnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi niezmiernie Patusiu) Czekam na fotkę ;)

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)