Wielkie muszle aż kuszą do nadziania ich pysznym farszem. Tym razem przygotowałam do nich mięso mielone, przyprawiłam ulubionymi ziołami i zapiekłam w piekarniku. Rodzinka najedzona, wszystkim smakowało:)
Mięso mielone wołowo wieprzowe 50 dag
Cebula
Koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Sos sojowy łyżka
Papryka słodka Kamis 2 łyżki
Oregano Kamis łyżeczka
Sól i pieprz do smaku
Ser żółty 15 – 20 dag
Makaron muszle gotuję na pół twardo, przelewam zimną wodą , odcedzam i odstawiam do przestudzenia.
Cebulę obieram i kroję w małą kosteczkę, podsmażam na oleju, dodaję mięso mielone, koncentrat i przyprawy , mieszam i smażę ( około 10 minut) często mieszając. Na koniec przyprawiam solą i pieprzem.
Gotowym mięsem napełniam muszle i układam w naczyniu ( posmarowanym olejem) do zapiekania .
Ser żółty trę na tarce i posypuję po napełnionych muszlach. Oprószam słodką papryką i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 20 minut w 170 st. C
*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*
robiłam kiedyś podobną wersję - jest pyszna!:)
OdpowiedzUsuńte danie prezentuje się pięknie:) na pewno smakowało świetnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, tak było smacznie;)
OdpowiedzUsuńO Madziu..widzę dziś królują kluchy pod wszelaką postacią. :)
OdpowiedzUsuńKochana przepisów się nazbierało:)
Usuń