Panierowane udka nie muszą być monotonne, wystarczy użyć ziół i przypraw aby za każdym razem mieć "inne" mięsko. Wykorzystałam nóżki z rosołu. Polecam:)
2 udka z rosołu
duże jajko
pełna łyżka śmietany lub jogurtu
łyżka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią Kamis
pieprz biały mielony Kamis
łyżeczka mielonej
suszonej włoszczyzny
sól
ponadto bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Udka wyjmuję z rosołu i studzę.
W miseczce mieszam jajko,
śmietanę i przyprawy, mieszam porządnie
widelcem aż składniki się połączą. Masą zalewam udka i odstawiam na jakiś czas (
pół godziny)
Po tym czasie obtaczam w bułce tartej, ponownie wkładam do masy jajecznej i znowu do bułki
tartej. Panierkę dociskam dokładnie do
mięsa.
Tak panierowane smażę
na gorącym oleju.
Jeśli zostanie masy jajecznej, wsypuje do niej bułkę tartą i
formuję placuszka, smażę go razem z udkami.
Mniam :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMadziu...to udo Ci się udało znakomicie. :)
OdpowiedzUsuńHeheee, nie zaprzeczę :)
Usuńkoleżanka robiła, były genialne!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMniam, musiało być pyszne :) My ostatnio robiliśmy panierkę z orzechów :)
OdpowiedzUsuńFajny musiał być smaczek:)
Usuń