piątek, 18 października 2013

Udka w pysznej podwójnej panierce

Panierowane udka nie muszą być monotonne, wystarczy użyć ziół i przypraw aby za każdym razem mieć "inne" mięsko. Wykorzystałam nóżki z rosołu. Polecam:)



2 udka z rosołu

duże jajko

pełna łyżka śmietany lub jogurtu

łyżka pomidorów suszonych z  czosnkiem i bazylią Kamis


łyżeczka  mielonej suszonej włoszczyzny

sól

ponadto bułka tarta do panierowania

 olej do smażenia






Udka wyjmuję z rosołu i studzę. 

W miseczce mieszam jajko, śmietanę i przyprawy, mieszam  porządnie widelcem  aż składniki się połączą.  Masą zalewam udka i odstawiam na jakiś czas ( pół godziny) 

Po tym czasie obtaczam w bułce tartej, ponownie  wkładam do masy jajecznej i znowu do bułki tartej. Panierkę dociskam dokładnie  do mięsa.  

Tak panierowane  smażę  na gorącym oleju.

Jeśli zostanie masy jajecznej, wsypuje do niej bułkę tartą i formuję placuszka, smażę go razem z udkami.


8 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...