niedziela, 20 października 2013

Łopatka w sosie z nutką grzybów

Aromatyczne mięsko, z dodatkiem wspaniałych przypraw i grzybów, podałam z makaronem fettuccine, polecam gorąco;)


Około kg  chudej łopatki wieprzowej


Sos sojowy

Sól 

Pieprz  biały mielony Kamis   pół łyżeczki





Łyżka zmielonych na mączkę suszonych grzybów

smalec



Chudą łopatkę myję i osuszam. Posypuję delikatnie solą  i świeżo zmielonym pieprzem, obsmażam na smalcu z każdej strony. Następnie podlewam wrzątkiem , dodaję przyprawy i zmielone grzyby , mieszam i duszę pod przykryciem do miękkości.

Na koniec można lekko zagęścić mąką lub skrobią, ja zredukowałam płyn i otrzymałam esencjonalny sosik. Podałam z makaronem fettuccine. 


*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*

4 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)