poniedziałek, 7 października 2013

Czekoladowe racuchy z jabłkami i mascarpone

Serek mascarpone kojarzy się większości z Tiramisu, to błąd !:) Mascarpone jest doskonałe również na ciepło, jest świetnym dodatkiem do sosów czy zup:)
 Dodałam go do racuchów, wyszły aksamitne w środku i chrupiące z wierzchu, poezja;))




5-6 jabłek



300 ml mleka czekoladowego

200 g serka mascarpone Euroser

2 łyżki cukru trzcinowego 

Łyżka cynamonu Kamis

Łyżeczka proszku do pieczenia 

Mąka około 4 szklanki ( zależy od soczystości jabłek)






Jabłka myję, obieram i wycinam gniazda, następie trę na tarce grubszych oczkach. Do startych jabłek przekładam serek mascarpone, wlewam mleko czekoladowe, dodaję cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Wszystko dokładnie mieszam . Następnie dodaję mąkę i ponownie mieszam. Ciasto powinno być gęste.




Polecam mascarpone od Euroser, jest gęste i bajecznie smaczne;)

Smażę na oleju z obydwu stron na rumiano.






3 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...