Świetne połączenie smaków, kakaowe ciasto z bananami, masą budyniową i bitą śmietaną.
Pięknie się prezentuje na stole i kusi zapachem :)
Doskonałe dla dzieci i dorosłych.
Ciasto kakaowe z bananami |
-----------
składniki:
Biszkopt :
6 jajek
8 łyżek cukru
2 szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
łyżka gorzkiego kakao
Masa
½ l mleka
budyń śmietankowy z cukrem
+ 2 łyżki mąki
kostka masła lub dobrej margaryny
Ponadto
2 bite śmietany w proszku lub śmietana kremówka + cukier puder
2 średnie banany
niepełna szklanka nektaru bananowego do nasączenia blatów
biszkopta
starta czekolada lub wiórki do dekoracji
Najpierw trzeba upiec biszkopt ( blaszka 32 x 22)
Białka ubijam z solą, dodaję po jednym żółtku, następnie przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao, stale mieszając dodaje olej. Piekę około 30 minut w 170 st C.
Wystudzony przecinam na dwa blaty, każdy nasączam nektarem bananowym.
Przygotowuję masę budyniową, budyń mieszam z mąką i gotuję wg wskazówek na opakowaniu.
Całkiem zimny miksuję z masłem. Połową masy smaruję dolny biszkopt.
W górnym blacie wycinam kółka kieliszkiem, kółka odkładam .
„Dziurawy” blat kładę na masie, w dziury wkładam grubsze plastry banana, nakładam wycięte kółka i rozsmarowuję resztę masy.
Na wierzch wykładam ubitą śmietanę którą posypuję wiórkami czekolady.
Ciasto chłodzę w lodówce.
Boskie ciacho :)
OdpowiedzUsuńPyszny przekładaniec, takie lubię :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńto ciacho musi być obłędne!:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne Aniu, polecam :)
UsuńBardzo fajne ciasto :)
OdpowiedzUsuńOj tak, i smaczne :)
UsuńJejku, aż ślinka cieknie xd
OdpowiedzUsuńAle świetny pomysł! Te banany "w dziurach" super wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDo tego smaczne polecam :)
UsuńBardzo fajny przepis mam podobny tylko w dziurki wlewam galaretke. Na swieta upieke z bananami
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuńnie jest napisane ile jajek i ile cukru na biszkopt,u mnie nic nie widac
OdpowiedzUsuńPoprawione, coś grafika ucina mi tekst, juz jest oki, smacznego wypieku :)
UsuńDziekuje
OdpowiedzUsuńWitam ,ilu procentową śmietanę najlepiej ubić i jaka potrzebna jest ilość, aby ciasto wyglądało tak superowo jak na zdjęciu u Pani :) ?
OdpowiedzUsuńWitaj, dziękuję :) Przeważnie kupuję 30% ale 36% też jest dobra.
UsuńBiszkopt piekłam ze swojego przepisu na blaszce 39x24cm.Ciasto wyszło pyszne :) :) Wszystkim smakowało :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
UsuńCiasto bardzo pyszne czesto go robie
OdpowiedzUsuń