U babci jest słodko,
świat pachnie szarlotką.
No proszę, zjedz jeszcze ździebełko
i głowa do góry!
Odpędzę te chmury
i niebo odkurzę miotełką.
Nie ma jak babcia,
jak babcię kocham,
bez babci byłby kiepski los.
Jak macie babcię to się nie trapcie,
bo wam nie spadnie z głowy włos.
U babci jest słodko ,
świat pachnie szarlotką ,
a może chcesz placka spróbować?
Popijasz herbatę i słońce nad światem
już świeci jak złoty samowar.
Szarlotka kojarzy się z Babcią i dzieciństwem:)
Zapraszam na pyszną szarlotkę na kruchym cieście pachnącą cynamonem... ,mniam :)
pyszna babcina szarlotka |
2 kg jabłek
Cynamon
Kisiel poziomkowy
3 łyżki cukru
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag masła lub margaryny
¾ szklanki cukru
2 całe jajka + 2 żółtka
4 łyżki gęstej śmietany
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam do miski , dodaję resztę składników i zagniatam ciasto. Dzielę go na dwie części , mniejszą i większą , owijam folią i chowie do lodówki.
Przygotowuję jabłka, myję i obieram, ścieram na tarce o grubszych oczkach, przekładam na sitko aby odciekły z nadmiaru soku. Następnie mieszam w misce z cynamonem i cukrem, ilość cukru zależy od słodkości jabłek. Na koniec dodaję kisiel (proszek) i mieszam.
Wyciągam ciasto z lodówki i wykładam większą część na dno blaszki ( 24x35) wyłożonej papierem do pieczenia . Na ciasto wykładam jabłka , nakrywam rozwałkowaną mniejszą częścią ciasta .Nakłuwam widelcem w paru miejscach.
Piekę 50 minut w 180 st.C
Po upieczeniu studzę , zimną szarlotkę posypuję cukrem pudrem.
Ciepła też smakuje i to bardzo;)
Wyciągam ciasto z lodówki i wykładam większą część na dno blaszki ( 24x35) wyłożonej papierem do pieczenia . Na ciasto wykładam jabłka , nakrywam rozwałkowaną mniejszą częścią ciasta .Nakłuwam widelcem w paru miejscach.
Piekę 50 minut w 180 st.C
Po upieczeniu studzę , zimną szarlotkę posypuję cukrem pudrem.
Ciepła też smakuje i to bardzo;)
Szarlotka najlepsza |
Szarlotka najlepsza |
Obłędnie wygląda - zapisuję :)
OdpowiedzUsuńpolecam serdecznie :)
UsuńPiękny wpis, pychota!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :*
UsuńBabcina szarlotka to czysta rozkosz :)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda, ja bym dołożyła gałkę lodów i bitą śmietanę, tak na bogato.
OdpowiedzUsuńTak też można, pycha:)
UsuńJak mąka najlepsza ?
OdpowiedzUsuńGosiu, ja używam mąkę pszenną poznańską.
UsuńSuper, bo akurar poznańskiej mam dużo :) już się robi szarlota :)
OdpowiedzUsuń