35 g świeżych drożdży
80 g margaryny lub masła
200 ml mleka
2 łyżki cukru
3 i ½ szklanki mąki
3 żółtka i całe jajko
nadzienie -u mnie krem truskawkowy
lukier lub cukier puder na wierzch
Wszystkie składniki mają jednakową temperaturę, najlepiej przygotować je wcześniej.
W mleku rozpuszczam drożdże , dodaję cukier i 3 -4 łyżki mąki, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
Następnie do zaczynu dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto na rogaliki. Dzielę go na cztery kawałki, każdy wałkuję na kształt koła . Każde koło dzielę na osiem części, smaruję kremem i zwijam rogaliki .
Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 20 minut w 175 st C
Po upieczeniu można polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem .
Za takie rogaliki to oddałbym mercedesa (gdybym miał) :D
OdpowiedzUsuńOj tam, poprosisz Marię, to Ci upiecze :D
Usuńo mamusiu.. rogaliki! Wieki ich nie jadłam.. :O
OdpowiedzUsuńale mi się zachciało.... <3
Bo rogaliki to takie kusiciele:D
UsuńAle pysznie;)) A gdzie można dostać taki krem?? Jeszcze się z takim nie spotkałam:))
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) Krem kupisz w Kauflandzie :)
Usuńpo kremik to chętnie się wybiorę w najbliższym czasie:)
OdpowiedzUsuńZ kremem truskawkowym musiały smakować wyjątkowo dobrze :)
OdpowiedzUsuńOj tak , migusiem znikały :)
UsuńBoskie rogaliki, mniam!
OdpowiedzUsuń