Ciasteczka z białek i kokosu, tym razem z dodatkiem masła, zainspirował mnie przepis z bloga Alinki Lepszych nie jadłam, są przepyszne ,mają delikatny maślano kokosowy smak, cudownie pachną nie można się im oprzeć .
Z tych proporcji wyszło mi 16 cudownych ciastek :)
Polecam;)
Kokosanki maślane - pyszne kokoski |
5 dag masła
½ szklanki cukru
2 łyżki mleka
20 dag kokosu
2 białka + szczypta soli
2 łyżeczki budyniu waniliowego bez cukru
Masło przekładam do rondelka i rozpuszczam razem z cukrem .
Odstawiam , dodaje dwie łyżki mleka i wsypuję kokos, całość mieszam. Osobno ubijam białka ze szczyptą soli , na
sztywno, na koniec dosypuję 2 łyżeczki
budyniu, miksuję chwilkę na najniższych obrotach. Łączę z wystudzonym kokosem.
Na blaszkę wykładam papier do pieczenia, smaruję lekko
masłem, ciasto nakładam łyżką , formując
ciasteczka. Piekłam 15 minut w 175 st C
Z tej porcji upiekłam 16 ciastek .
Zronilam))) pyszne........super blog.
OdpowiedzUsuńMiło mi niezmiernie, pozdrawiam :)
UsuńFajne Ci wyszły te kokosanki, cieszę się że skorzystałaś z przepisu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń:)
UsuńO tak Madziu są idealne, mam bardzo podobny przepis i zawsze sama najwięcej zjadam, aż mi wstyd :( :)))
OdpowiedzUsuńMoi się prawie biją o nie :)
Usuń