poniedziałek, 27 października 2014

Pierogi z mięsem -domowe pierogi z mięsem

Domowe pierogi , najlepsze pod słońcem. Tym razem z mięsnym farszem, doskonały sposób na wykorzystanie mięsa po rosołowego . Doprawione czosnkiem, pieprzem i pachnącym majerankiem , okraszone przyrumienioną cebulką, zasmakują nawet wybrednym smakoszom :) 



domowe pierogi z mięsem 


Pierogi:



½ kg mąki pszennej + 2 łyżki skrobi kukurydzianej


3 łyżki oleju roślinnego

100 ml ciepłej wody 

200 ml ciepłego mleka

Szczypta soli

Farsz: 

mięso wołowe z rosołu około 60 dag 

warzywa z rosołu 

2 cebule + smalec do smażenia

Majeranek

Sól

Pieprz mielony

Czosnek granulowany 


Cebula + smalec do okraszenia pierogów



 Mięso wyciągam z rosołu, dzielę na kawałki i mielę razem z warzywami . Cebule rumienię na smalcu i także przepuszczam przez maszynkę, łączę z mięsem i doprawiam całość. 

Z podanych składników zagniatam mięciutkie i elastyczne ciasto . Wałkuję po kawałku i wykrawam kółka, nakładam farsz i zlepiam pierogi.

W garnku zagotowuję osoloną wodę , na wrzątek wkładam pierogi, gotuję 3 minutki od wypłynięcia na wierzch. Podaję okraszone cebulką .







8 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...