domowe pierogi z mięsem |
Pierogi:
½ kg mąki pszennej + 2 łyżki skrobi kukurydzianej
3 łyżki oleju roślinnego
100 ml ciepłej wody
200 ml ciepłego mleka
Szczypta soli
Farsz:
mięso wołowe z rosołu około 60 dag
warzywa z rosołu
2 cebule + smalec do smażenia
Majeranek
Sól
Pieprz mielony
Czosnek granulowany
Cebula + smalec do okraszenia pierogów
Mięso wyciągam z rosołu, dzielę na kawałki i mielę razem z warzywami . Cebule rumienię na smalcu i także przepuszczam przez maszynkę, łączę z mięsem i doprawiam całość.
Z podanych składników zagniatam mięciutkie i elastyczne ciasto . Wałkuję po kawałku i wykrawam kółka, nakładam farsz i zlepiam pierogi.
W garnku zagotowuję osoloną wodę , na wrzątek wkładam pierogi, gotuję 3 minutki od wypłynięcia na wierzch. Podaję okraszone cebulką .
Pierożki zawsze i wszędzie. Ja uwielbiam a Twoje Madziu wyglądają bardzo smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję Marzenko ;)
UsuńTakie domowe, z mięsem pierogi - uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńnooo wyglądają baaardzo apetycznie :) trzeba będzie zrobić :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie :)
UsuńWłaśnie zabieram się za robienie pierogów:) Ciasto na pierogi... Super ;)
OdpowiedzUsuńLiczę na poczęstunek i fotkę :D
Usuń