Bananowiec na zimno, z Delicjami zatopionymi w galaretce, spód z czekoladowych biszkoptów .
Takie ciacho zasmakuje każdemu.
Doskonały dodatek do kawy czy herbaty.
Bananowiec na zimno |
Masa bananowa:
kg bananów
½ szklanki cukru pudru
20 dag miękkiego masła
galaretka agrestowa+ 150 ml wody
Masa serkowa:
3 serki Danio waniliowe (3 x 140g)
galaretka cytrynowa + 125 ml wody
Na wierzch:
2 galaretki wiśniowe + 700 ml wody
paczka Delicji smak dowolny
Na spód:
Biszkopty czekoladowe
Woda z sokiem cytrynowym do nasączenia
Zaczynam od wyłożenia dna
tortownicy ( 25 cm) papierem do
pieczenia. Wykładam biszkopty i nasączam je sokiem.
Banany obieram, dzielę na kawałki i rozdrabniam, użyłam
tłuczka do ziemniaków.
Galaretkę
agrestową rozpuszczam w 150 ml wrzątku i studzę. Miksuję masło z cukrem pudrem,
następnie dodaję ugniecione banany i nadal miksuję, dodaję tężejącą galaretkę i
miksuję do momentu aż składniki się
połączą.
Masę wykładam na biszkopty i
wkładam do lodówki.
Galaretkę cytrynową
rozpuszczam w pół szklanki
wrzątki, odstawiam aby lekko zastygła.
Serki przekładam do miski i miksuję, dodaje tężejącą
galaretkę, łączę całość. Wykładam na zastygniętą masę bananową. Chłodzę w
lodówce.
Galaretki wiśniowe
rozpuszczam w 700 ml wrzątku, lekko tężejącą zalewam poukładane na wierzchu deseru Delicje .
Całość odstawiam do lodówki .
Na koniec dekoruję i podaję.
Świetny przepis! Bananowiec wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAleż ślicznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńDzięki;)
UsuńBardzo fajne ciacho. Musi być pyszne. Uwielbiam banany i ich słodycz :-) pozdrawiam Madziu :-)
OdpowiedzUsuńRodzinka zadowolona i woła o powtrórkę, więc chyba pyszne;)
UsuńŚwietny bananowiec, pycha :)
OdpowiedzUsuńDzięki Madziu:)
UsuńTrochę czasu minęło od dodania przepisu, ale natknęłam się na niego jakiś czas temu, dzisiaj robiłam i jest przepyszny! Polecam!
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało, szkoda że nie ma fotki :)
Usuń