czwartek, 2 października 2014

Kokosowe ciasteczka z makiem- makowe kokoski


Kiedy najdzie Was ochota na małe co nieco, lubicie kokos i mak, to polecam pyszne ciasteczka kokosowo makowe.

Po upieczeniu są twardawe, trzeba odłożyć je na jakieś dwie godzinki do szafki ,ładnie nawilgną. 

 Smakują całej mojej rodzince, polecam :)







 białka ( 4 sztuki) 
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
20 dag kokosu
10 dag maku
100 ml oleju

10 dag cukru pudru






Zaczynam od ubicia białek ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodaję  kokos, mak, proszek do pieczenia ,na koniec dodaję olej.  Z gotowej masy formuję kulki, spłaszczam je w dłoni i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka piekę około 15 minut w 175 st C







SMACZNEGO 




10 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają. Lubię ciasteczka, są świetne jak dopadnie nas ochota na coś słodkiego :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladaja pysznie, ale nie zauwazylam ile ma byc tych bialek, jakas podpowiedz moze.
    Bardzo dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 4 białka, cyferka się schowała za fotką :) Teraz nie zrobi "kawału"

      Usuń
  3. Slicznie dziekuje i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Chciałam dopytać, jakiego maku użyła Pani w przepisie?

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...