Kiedy najdzie Was ochota na małe co nieco, lubicie kokos i mak, to polecam pyszne ciasteczka kokosowo makowe.
Po upieczeniu są twardawe, trzeba odłożyć je na jakieś dwie
godzinki do szafki ,ładnie nawilgną.
Smakują całej mojej rodzince, polecam :)
białka ( 4 sztuki)
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
20 dag kokosu
10 dag maku
100 ml oleju
10 dag cukru pudru
Zaczynam od ubicia białek ze szczyptą soli. Dalej ubijając
dodaję kokos, mak, proszek do pieczenia
,na koniec dodaję olej. Z gotowej masy
formuję kulki, spłaszczam je w dłoni i układam na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia.
Ciasteczka piekę około 15 minut w 175 st C
SMACZNEGO
Pysznie wyglądają. Lubię ciasteczka, są świetne jak dopadnie nas ochota na coś słodkiego :-) pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie Marzenko;)
UsuńDziękuję ;)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne połączenie :)
OdpowiedzUsuńTak i smaczne, dziękuję :)
UsuńWygladaja pysznie, ale nie zauwazylam ile ma byc tych bialek, jakas podpowiedz moze.
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje.
4 białka, cyferka się schowała za fotką :) Teraz nie zrobi "kawału"
UsuńSlicznie dziekuje i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńChciałam dopytać, jakiego maku użyła Pani w przepisie?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Mak suchy-niebieski :)
Usuń