Dynia rządzi!!! Zakochałam się w niej na amen :)) A szczególnie w Hokkaido . Jest tak wdzięcznym warzywem ,że można ją łączyć dowolnie, na słodko, słono, kwaśno, ostro.... jak kto lubi,za każdym razem jest smacznie;)
Ostatnio upiekłam z nią roladę, z gruszką i kremem czekoladowym wyszło obłędnie, rodzinka mega zadowolona;)
Biszkoptowa rolada z dynią i gruszką |
Więc do dzieła, potrzeba:
50 dag dyni Hokkaido ( waga bez miąższu)
30 dag słodkich gruszek
6 jajek
3 łyżki cukru
1 i ½ szklanki mąki pszennej
budyń waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
przyprawa do piernika ( i imbirem) + cukier z wanilią
Krem czekoladowy:
Śnieżka + roztopiona czekolada lub gotowy krem
Dynię tylko myję i
wyciągam miąższ i pestki, następnie trę na tarce o drobnych oczkach. Gruszki
obieram, wycinam gniazda nasienne i kroję w plasterki. Układam je w blaszce na papierze wysmarowanym
margaryną . Na gruszki wykładam równomiernie startą dynię ,wierzch posypuję
przyprawą i cukrem z wanilią.
Przygotowuję ciasto.
Jajka ubijam z cukrem, dodaję porcjami
przesianą mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Na koniec olej i mieszam
całość. Zalewam dynię i gruszki. Wstawiam do piekarnika, piekę 30minut w 170 st
C.
Po upieczeniu wyciągam na deskę do góry owocami, ściągam
papier i zwijam roladę.
Całkiem zimną
dekoruję kremem czekoladowym i kolorowymi perełkami.
podoba mi się pomysł z połączeniem dyni i gruszki :)
OdpowiedzUsuńwyszlo pysznie,polecam:)
UsuńCudowna ta rolada :)
OdpowiedzUsuńTeż szaleję za dynią, więc takiego cuda to bym spróbowała... :)
Fajne połączenie, świetna rolada ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńA dziekuje;)
UsuńMogłabyś podać rozmary blachy na której robisz ta rolade?
OdpowiedzUsuńZ góry dziekuje
Witam:)
UsuńBlaszka z wyposażenia piekarnika, moja ma (37x35)