Dalszy ciąg pichcenia z dynią, tym razem kurczak w jej towarzystwie , razem z brukselką tworzą pyszne jedzonko :)
Aromatyczne danie jednogarnkowe. Znakomite i syte.
Dynia jest mięciutka lecz się nie rozpada.
Polecam spróbować, bo warto:)
Kurczak z dynią |
Kurczak ( 1,60 kg )
Około 50 dag dyni Hokkaido ( waga po wydrążeniu)
25 dag brukselki
Czosnek
Zioła prowansalskie
Przyprawa do kurczaka
Sól
Pieprz cytrynowy
2-3 łyżki oleju
Około kg ziemniaków
Kurczaka myję i osuszam. Następnie dzielę na kawałki , posypuję obficie czosnkiem w granulkach, ziołami
prowansalskimi i przyprawą do kurczaka. Układam w naczyniu żaroodpornym .
Brukselkę myję i obieram , dynię kroję na kawałki , raczej
większe. Ziemniaki obieram , myję , większe dzielę na połówki . Dodaję warzywa
do mięsa , posypuję pieprzem cytrynowym
i solą . Mieszam
całość i odstawiam na jakąś godzinkę.
Po tym czasie wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę
około 90 minut w 200 st C ( naczynie przykryte)
Brukselka chodzi za mną od tak dawna i nigdzie jej nie mogę dorwać, a nie pogardziłabym takim obiadem, oj nie! :) Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńZapraszam też do naszej kuchni, do matki i córki. :)
www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com
Brukselkę kupuję w Lidlu i Kauflandzie;) Dziękuję za miłe słowa :)
UsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper danie :-):-):-) rewelacyjnie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńA czy zakrywasz naczynie? Bo boję się, że warzywa będą suche i niedopieczone :)
OdpowiedzUsuńTak, zapiekam pod przykryciem;)
UsuńPyszne danie.
OdpowiedzUsuńTak, dziękuję ;)
UsuńŚwietna propozycja, zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńcymes !!! szybko zdrowo i niedrogo :), spróbuj , smakuje
OdpowiedzUsuń