Kruchutkie ciasteczka w kształcie różyczek z owocową marmoladą, smaczne i efektowne.
Kolejny wypiek mojej Synowej i Wnusi :)
kruche różyczki z marmoladą |
450 g mąki pszennej
5 żółtek
25 dag Kasi
2 łyżki cukru
szczypta soli
2 łyżki gęstej śmietany
płaska łyżeczka proszku do pieczenia marmolada
Mąkę i proszek do
pieczenia należy przesiać, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Następnie
ciasto wałkujemy i wycinamy szklanką kółka.
Składamy po pięć
kółek tak aby zachodziły jedno na drugie, brzegi smarujemy białkiem,
rozprowadzamy marmoladę, zwijamy w rulonik i przecinamy na pół . Różyczki
układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 15 minut w
170 st.C
Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
ślicznie wyglądają
OdpowiedzUsuńdziękujemy :)
UsuńCudne te różyczki :)
OdpowiedzUsuńSą przepiękne!!! Prawdziwe dzieło sztuki. Muszą być niesamowite w smaku. Aż zazdroszczę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam też do nas, do kuchni matki i córki
Odwiedzę chętnie :)
Usuńśliczny kształt mają :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPrawdziwe arcydzieła:-)
OdpowiedzUsuńdziekujemy:)
Usuńwitam a ile rózyczek wychodzi z tej porcji ciasta ?
OdpowiedzUsuńSporo, ale prawdę mówiąc, nie liczyłyśmy :) Znikały jeszcze ciepłe:)
UsuńWspaniale różyczki - muszę koniecznie zrobić!!!
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń