Nie ma to jak "swojska" wędlina. Te sklepowe coraz częściej mają wątpliwą jakość i nam nie smakują. Własną szyneczkę można zrobić tanio, szybko, łatwo i przyjemnie, zapraszam:)
1 kg mięsa od szynki
3 l wody
3 łyżki majonezu ( u mnie Helmans oryginalny)
10 łyżeczek soli
2 łyżeczki cukru
1 łyżka pieprzu ziołowego
6 ząbków czosnku
4 liście laurowe
6 kulek ziela ang.
15 ziarenek pieprzu
2 łyżki majeranku
1 łyżka kolendry
Na początku
przygotowuję zalewę. Do dużego garnka wlewam wodę i dodaję kolejno –
majonez, sól, cukier, pieprz ziołowy, plasterki czosnku, liście laurowe,
utłuczone w moździerzu ziele ang. i
pieprz, wsypuję majeranek i kolendry. Całość mieszam łyżką do rozpuszczenia się
majonezu.
Taką zalewę doprowadzam do wrzenia, i wynoszę w zimne
miejsce do całkowitego wystudzenia.
Mięso myję i owijak nicią bawełnianą, aby nabrało kształtu
szynki.
Do zimnej marynaty wkładam mięso, i gotuję ją 10 minut. Po
tym czasie nakrywam pokrywką i zostawiam do wystudzenia ( od 10- 12 godzin)Po
tym czasie, jak szynka jest zimna zagotowuję ją raz jeszcze i gotuję następne
10 minut. Zostawiam aby spokojnie stygła
w zalewie.
Później wyciągam , pakuję w folię i wstawiam do lodówki.
S*M*A*C*Z*N*E*G*O
Pysznie wygląda, muszę koniecznie zrobić.
OdpowiedzUsuńZrób Heniu, warto, możesz kombinować z ulubionymi przyprawami:)
UsuńZnam ten przepis i stosuję, wędlinka pyszna. Można zrobić z karczku, schabu
OdpowiedzUsuń