sobota, 23 marca 2013

Wieprzowe na ciepło i zimno

Pyszne mięsko, można go podać na dwa sposoby, na ciepło z sosem  do obiadu, lub na zimno do chleba, świetnie smakuje z musztardą:)





1.20 kg szynki  lub łopatki wieprzowej
pieprz ziołowy
papryka słodka
czosnek granulowany
sól
Papryka ostra ( szczypta)
Olej do smażenia
kubek śmietany (150 ml)
skrobia kukurydziana do zagęszczenia sosu






Mięso myję , nacieram obficie przyprawami, nakrywam np. folią i wstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc.
Dobrze zamarynowane mięso obsmażam na oleju z każdej strony. Zagotowuję wodę i podlewam nim karczek, przykrywam i duszę  jakieś  90-100 minut. W trakcie duszenia podlewam wrzątkiem. 
Na koniec można zrobić sos, w tym  celu skrobię mieszam ze śmietaną  i zaciągam sos. Doprawiam do smaku.
Taki karczek jest  dobry na ciepło z sosem, ziemniakami i surówką lub  na zimno, np. na kanapkę;)


S*M*A*C*Z*N*E*G*O

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...