Pyszne mięsko, można go podać na dwa sposoby, na ciepło z sosem do obiadu, lub na zimno do chleba, świetnie smakuje z musztardą:)
1.20 kg szynki lub
łopatki wieprzowej
pieprz ziołowy
papryka słodka
czosnek granulowany
sól
Papryka ostra ( szczypta)
Olej do smażenia
kubek śmietany (150 ml)
skrobia kukurydziana do zagęszczenia sosu
Mięso myję , nacieram obficie przyprawami, nakrywam np.
folią i wstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc.
Dobrze zamarynowane mięso obsmażam na oleju z każdej strony.
Zagotowuję wodę i podlewam nim karczek, przykrywam i duszę jakieś
90-100 minut. W trakcie duszenia podlewam wrzątkiem.
Na koniec można zrobić sos, w tym celu skrobię mieszam ze śmietaną i zaciągam sos. Doprawiam do smaku.
Taki karczek jest
dobry na ciepło z sosem, ziemniakami i surówką lub na zimno, np. na kanapkę;)
S*M*A*C*Z*N*E*G*O
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)