Smaczny dodatek do rosołu, kiedy znudzi się makaron, ryż , czy lane kluski, albo zostanie rosół z niedzieli, można zrobić kluski wątrobiane, to syte i pyszne danie. U nas to tradycyjne danie, przekazywane z pokolenia na pokolenie;) Dla wielbicieli wątróbki rarytas:)
2 l rosołu
70 dag wątroby wołowej
1 cebula
1 jajko
2 – 3 ząbki czosnku
pieprz mielony ( około łyżeczki)
ziarenka smaku lub sól ( wg smaku )
2 łyżki grysiku
2 łyżki skrobi kukurydzianej
mąka pszenna 2-3 łyżki ( zależy od konsystencji ciasta)
Wątrobę myję, dzielę na mniejsze kawałki i mielę razem z obranymi ząbkami czosnku. Obraną cebulę dzielę na 4, i także mielę razem z wątróbką. Do zmielonej masy wbijam jajko, dodaję grysik, skrobię i przyprawy. Mieszam dokładnie, następnie dosypuję mąkę pszenną, najpierw 2 łyżki, mieszam i jeśli ciasto jest rzadkie dosypuję jeszcze łyżkę.
Na gotujący się rosół wykładam łyżką porcje masy wątróbkowej, jeśli rosół przestaje wrzeć czekam aż się ponownie zagotuje( musi wrzeć aby nakładać następne porcje) Kluseczki gotuję około 5 minut od wypłynięcia.
Gotowe wykładam na talerz i podaję. Smacznego:)
mmm.... pychotka
OdpowiedzUsuń