Pyszne połączenie pieczarek, cebuli i mozzarelli, zapraszam, smacznego:)
4 plastry z piersi indyka ( około 1/2 kg)
50 dag pieczarek
1 cebula
Ser mozzarella
Tymianek
Curry
Czosnek w granulkach
Sól
Papryka słodka
Liść laurowy ( 2 szt)
Ziele angielskie ( 3 kulki)
Olej do pod smażenia
150 ml śmietany
2 łyżki skrobi kukurydzianej
Porcje mięsa delikatnie rozklepuję, i nacieram przyprawami (tymianek,
curry, czosnek w granulkach, sól ,
papryka słodka )Zawijam w woreczek foliowy i wkładam do lodówki ( min. na 1 godz.)
W międzyczasie przygotowuję pieczarki. Obieram je, myje i
kroję , większe na ćwiartki, mniejsze na połówki. Wrzucam na wrzątek i
obgotowuje jakieś 5 minut, odcedzam i
przekładam na patelnię z rozgrzanym olejem.
Dodaję pokrojoną drobniutko
cebulę, podsmażam, co jakiś czas dolewam
wodę i duszę około
30 minut, do całkowitego odparowania płynu .
Odstawiam do wystudzenia.
Kulki mozzarelli kroję na połówki. Na filety nakładam po łyżce pieczarek
i połówki sera. Zwijam roladki, spinam i obsmażam na oleju z każdej
strony. Następnie podlewam gorącą wodą,
dodaję resztę pieczarek , liście laurowe, ziele ang. i posypuję czerwoną
papryką .
Duszę pod przykryciem około 30 minut ( trzeba sprawdzić czy
mięso jest miękkie)
Po tym czasie wyciągam roladki i zagęszczam sos, skrobię
mieszam ze śmietaną i wlewam do sosu. Można na koniec przyprawić do smaku jeśli
jest taka potrzeba.
Roladki podaję polane sosem, z ziemniakami i dowolną
surówką.
wyglądają bajecznie ;D
OdpowiedzUsuńDziękuję ;))I tak samo smakują:)
Usuńbardzo pyszne muszą być:) uwielbiam nadziewane mięsko:)
OdpowiedzUsuńZgadza się , wyszły pyszne;)
Usuń