Pyszny chrupiący a zarazem mięciutki, kotlet z karczku. Marynowany w musztardzie i śmietanie. Do bułki tartej dodałam paprykę słodką, podkreśliła smak potrawy, przepis warty wypróbowania;)
60 dag karczku
2 łyżki musztardy sarepskiej
1 jajko
2 łyżki gęstej śmietany
pieprz ziołowy
bułka tarta +sproszkowana papryka czerwona
masło klarowane do smażenia
Umyty i osuszony karczek kroję na kotlety, rozbijam delikatnie tłuczkiem, i posypuję pieprzem ziołowym.
Do miski wbijam jajko, dodaję musztardę i śmietanę, mieszam, i zanurzam w tej masie kotlety.
Zostawiam na co najmniej pół godziny.
Następnie panieruję każdego kotleta w bułce tartej wymieszanej z papryką. Smażę na klarowanym maśle, na wolnym ogniu, do zrumienienia, z obu stron.
Można podać z ziemniakami i warzywami.
S*M*A*C*Z*N*E*G*O
pyszna karkóweczka, mój A. byłby zachwycony:)
OdpowiedzUsuńMój też był zachwycony;)
Usuńbardzo dobre robiłam dzisiaj bo miałam zamrożony od września a miejsca w zamrażarce
Usuńtrzeba polecam
bardzo dobre polecam
UsuńBardzo się cieszę że smakowało:)
UsuńStartuje jutro
OdpowiedzUsuńSmacznego, czekam na opinię )
Usuń