Pyszna krucha babeczka z kakao, doskonała do popołudniowej kawki lub herbatki:)
Zapraszam:)
4 duże jajka
¾ szklanki drobnego cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka skrobi kukurydzianej
220 ml dobrego oleju
kilka kropel ulubionego aromatu
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kakao
tłuszcz i bułka tarta do
formy
polewa czekoladowa
posypka czekoladowa
Jajka wybijam do miski, dodaję cukier i dokładnie
miksuję. Pszenną mąkę przesiewam i wraz
ze skrobią i proszkiem do pieczenia dodaję do masy jajecznej, ponownie
miksuję. Dolewam olej i aromat cały czas
miksując.
Formę na babkę smaruję margaryną i obsypuję bułką
tartą. Wlewam ¾ ciasta. Do pozostawionej
części dodaję kakao , mieszam i wylewam na wierzch, widelcem delikatnie
mieszam, robiąc esy floresy.
Wstawiam do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piekę około
40 minut.
Po upieczeniu studzę ,oblewam polewą i posypuję czekoladową posypką.
wygląda bardzo smacznie ;D
OdpowiedzUsuńpiękna i z pewnością pyszna:)
OdpowiedzUsuńbabeczka przepyszna :)
OdpowiedzUsuń