piątek, 29 marca 2013

Adwokatowa babka

Jak Wielkanoc to z babą, taka z adwokatem smakuje wybornie, 
dodałam troszkę czekolady...mmm pycha;) Spróbujcie ;) 



4 średnie jajka


50 dag  mąki tortowej


20 dag    margaryny Kasia


15 dag  cukru

120 ml  „adwokata”

łyżeczka  proszku do pieczenia

2 łyżki  posypki czekoladowej






Miękką margarynę  i  cukier ucieram dokładnie, dodając jajka po jednym. 

Następnie wlewam adwokat, nadal  ucierając wsypuję po trochu mąkę i proszek do pieczenia.  

Gotowe ciasto przekładam do formy na babkę, posypuję posypką i delikatnie mieszam widelcem.  

Wstawiam do nagrzanego piekarnika, 180 st. C na jakieś 50 minut ( zależy od piekarnika, trzeba sprawdzać) 

Wystudzoną posypuję cukrem pudrem. 









2 komentarze:

  1. Chętnie bym spróbowała takiej adwokatowej babki,pięknie wyrosła:)zapraszam do siebie na babkę piaskową.

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...