Bez żurku nie ma Wielkanocy, pyszny, kwaśny , pachnący czosnkiem ..mniam:))
0.7 l zakwasu na żur
3 l wywaru z warzyw i wędzonych kości
3 łyżki przyprawy do żurku i barszczu białego Kamis
składniki: Sól, czosnek, cebula, majeranek, pieprz czarny, marchew, liście laurowe, pasternak, ziele angielskie, koperek, liście selera.
200 ml gęstego jogurtu
2 łyżki majeranku
3 - 4 ziela angielskie
3 - 4 ziela angielskie
3 listki
laurowe
5 kulek pieprzu
Łyżeczka pieprzu ziołowego
czosnek 3 - 4 ząbki
łyżka suszonych zmielonych grzybów
kiełbasa biała parzona
- 1 na osobę
jajka - 1 na
osobę
Jajka gotuje na twardo, i obieram.
Wywar przecedzić i zagotować.
Zakwas żurkowy dobrze rozmieszać i wlać do wywaru, czosnek rozgnieść, dodać do żurku, wsypać 3 łyżki przyprawy do żurku i barszczu białego , dodać resztę przypraw i gotować, często mieszając ponieważ może się przypalić.
Kiełbasę pokroić w grubsze plastry i dodać do żurku.
Na koniec zabielić jogurtem i posypać majerankiem.
Z chlebków wydrążyć środek i dobrze ugnieść palcami wnętrze, aby żurek nie rozmoczył naszych chlebowych miseczek.
Gorący żurek wraz z kiełbaską nalewać do chlebków, dodać plastry jajka i podawać.
Smacznego:)
Zakwas żurkowy dobrze rozmieszać i wlać do wywaru, czosnek rozgnieść, dodać do żurku, wsypać 3 łyżki przyprawy do żurku i barszczu białego , dodać resztę przypraw i gotować, często mieszając ponieważ może się przypalić.
Kiełbasę pokroić w grubsze plastry i dodać do żurku.
Na koniec zabielić jogurtem i posypać majerankiem.
Z chlebków wydrążyć środek i dobrze ugnieść palcami wnętrze, aby żurek nie rozmoczył naszych chlebowych miseczek.
Gorący żurek wraz z kiełbaską nalewać do chlebków, dodać plastry jajka i podawać.
Smacznego:)
*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*
podoba mi się ten sposób podania w chlebie, u mnie się tego nie preferuje.
OdpowiedzUsuńPs. zapraszam do akcji "gotowanie za głosowanie" :)
Uwielbiam żurek podany w chlebkach. Wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuń