Następna pyszna szyneczka domowa, tym razem z musztardą:)
Doskonała na świąteczny stół, jak i na co dzień:)
1.10 kg mięsa od szynki
3 l. wody
4 liście laurowe
6 kulek ziela ang.
2 łyżki ziół prowansalskich
3 łyżki czosnku w granulkach
1 łyżka pieprzu ziołowego
11 łyżeczek soli
Najpierw przygotowujemy zalewę, wodę mieszam z przyprawami i
musztardą, zagotowuję i zostawiam do
całkowitego wystudzenia.
Umyty kawałek szynki związuję sznurkiem
bawełnianym. Wkładam do zimnej marynaty
, doprowadzam do wrzenia i gotuję 10 minut.
Odstawiam ponownie do wystudzenia, ( 10- 12 godzin)następnie znowu gotuję 10 minut, i zostawiam w zalewie do wystudzenia.
Po tym czasie wyciągam szynkę z marynaty, owijam folią aluminiową i chłodzę w
lodówce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)