sobota, 30 marca 2013

Szynka w marynacie z musztardy

Następna pyszna szyneczka domowa, tym razem z musztardą:)

Doskonała na świąteczny stół, jak i na co dzień:)




1.10 kg mięsa od szynki
3 l. wody
4 liście laurowe
6 kulek ziela ang.
2 łyżki ziół prowansalskich
3 łyżki czosnku w granulkach
1 łyżka pieprzu ziołowego
11 łyżeczek soli






Najpierw przygotowujemy zalewę, wodę mieszam z przyprawami i musztardą, zagotowuję i zostawiam do  całkowitego wystudzenia.
Umyty kawałek szynki związuję sznurkiem bawełnianym.  Wkładam do zimnej marynaty , doprowadzam do wrzenia i gotuję 10 minut.  Odstawiam ponownie do wystudzenia, ( 10- 12 godzin)następnie znowu gotuję 10  minut, i zostawiam w zalewie do wystudzenia. Po tym czasie wyciągam szynkę z marynaty, owijam folią aluminiową i chłodzę w lodówce




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...