Można kupić baranka w sklepie, ale takie upieczone własnoręcznie są najlepsze,
i żadne sklepowe im nie dorównają;)
3 jajka
25 dag mąki tortowej
10 dag cukru
½ szklanki wody
½ szklanki oleju
łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
masło lub margaryna i bułka tarta ,do wysmarowania formy
Jajka wybijam do miski, dosypuję cukier i cukier z wanilią,
i ubijam całość do uzyskania puszystej
masy ( minimum 5 minut).
Mąkę z proszkiem
do pieczenia przesiewam do masy jajecznej, wlewam wodę, olej i mąkę z proszkiem
do pieczenia, całość dokładnie miksuję.
Formy starannie smaruję margaryną lub masłem i posypuje
bułką tartą.
Wlewam ciasto do ¾ wysokości każdej foremki. Wkładam do wcześniej nagrzanego piekarnika,
180 st. C na jakieś 30 minut.
Po upieczeniu zostawiam do wystudzenia.
Później zostaje ozdabianie, wg gustu.
*ciasta wystarcza na 3 foremki
-baranek 14x16 cm
-kurka 12x13 cm
-zając 14x16 cm
Fantastyczne! Idealne jak z obrazka :)
OdpowiedzUsuń