Uwielbiamy śledzie, kombinuję ze smakami, ten to strzał w dziesiątkę;)
Śledziki z ziołami buraczkami i jabłkiem
Wiadereczko śledzi
„po góralsku” ( 390g)
Buraczki konserwowe -pół litrowy słoik
1 średnie jabłko
50 ml soku jabłkowego
1 jajko ugotowane na twardo
Tymianek, rozmaryn i kolendra od Kamisa– każdego po pół łyżeczki
____________________________________
Śledzie odcedzam z oleju.
Robię zalewę, łączę 50 ml oleju ze śledzi z 50 ml soku
jabłkowego. Zioła rozcieram i łączę razem z olejem i sokiem.
Buraczki trę na tarce o grubych oczkach. Obieram jabłko i
trę tak samo jak buraki.
Dodaję zalewę, do buraczków około 6 łyżek, resztę do
jabłek. Mieszam.
W miseczce układam warstwami składniki, najpierw śledziki,
następnie część buraków i cebulka ze śledzi, na to buraki,
jabłka, i znowu śledzie i reszta buraczków, na wierzch ścieram jajko.
Dekoruję i wstawiam do lodówki, co najmniej godzinka.
Patent na śledzie z buraczkami to dla mnie coś nowego, ale wierzę, że mogłoby być pyszne! :) Ja to zwykle klasycznie - śledzik, cebulka i olej rzepakowy (to ostatnie w połączeniu ze śledziem daje niezłą dawkę omega-3) - też jest pysznie :)
OdpowiedzUsuńŚledzie pod każda postacią są pyszne:)
UsuńTo kiedy próbujemy??????? U nas dziś gołąbki. :)Ania z Andrychowa:) :) :)
OdpowiedzUsuńAniu, wymiana, lecę na gołąbki ze śledziami hahhahaa
Usuńto jest moja jedna z najukochańszych sałatek! co święta ja przyrządzamy i już się nie mogę doczekać :)
OdpowiedzUsuńOj pyszna, pyszna;))
UsuńU Mnie w domu mama robi śledzia z jabłkiem lecz bez buraczków, i kupujemy płaty śledziowe, solone, no ale my nad morzem mieszkamy
OdpowiedzUsuńAch zazdroszczę:)
Usuń