czwartek, 12 września 2013

Kotleciki warzywno wołowe

Dzisiaj zapraszam na kotleciki warzywno wołowe. Świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu.



40-50 dag mięsa wołowego z rosołu 

Kalafior 

Brokuł 

Duża cebula 

2 jajka 

Olej do smażenia 

Bułka tarta 3 łyżki + do panierowania 

Łyżeczka imbiru 

2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 

2 łyżeczki papryki słodkiej 

Pół łyżeczki rozmarynu 

Pieprz mielony do smaku 

Po pół łyżeczki oregano, tymianku i majeranku 

Szczypta chilli






Kalafiora i brokuły , myję, dzielę na różyczki i gotuję na parze. Odstawiam do wystudzenia. Cebulę obieram, kroję w piórka i przesmażam na rumiano. Mięso z rosołu kroję na mniejsze kawałki.

Rozdrabniam w blenderze z warzywami i jajkami. Masę przekładam do miski i doprawiam. Wsypuję bułkę tartą i wyrabiam , najlepiej to zrobić rękami. Jeśli masa jest za rzadka można dosypać bułki, lub dodać mąki.

Z masy formuję kotleciki, Smażę na rozgrzanym oleju, na rumiano.




*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*

4 komentarze:

  1. Super kotleciki! U mnie mięso z rosołu zostało pożarte prosto z gara w czystej postaci i nic nie mogłam wymodzić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hihi, u nas też trzeba pilnować, bo zjedzą wszystko)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy przepis,własnie wybieram się do Lidla na zakupy więc może takie przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)