Bardzo lubimy fasolkę szparagową, ale jedzenie jej przez dłuższy czas z przesmażoną bułką tartą troszkę się nudzi. Zrobiłam ją w sosie pomidorowym z kiełbaską i cebulą, coś jak po bretońsku, pyszota, polecam do wypróbowania;)
1 kg żółtej fasolki szparagowej
40 dag cienkiej kiełbasy
2 Łyżki suszonej
włoszczyzny ( można użyć świeżych
warzyw, trzeba je zetrzeć na tarce)
3 ząbki czosnku
3 kulki ziela ang.
2 liście laurowe
Płaska łyżeczka pieprzu zielonego ( kulki)
Olej słonecznikowy do
podsmażenia cebulki
2 cebule
Łyżeczka pieprzu czosnkowego
2 łyżki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
Łyżka słodkiej papryki
Chilli wg smaku
Łyżka ziół prowansalskich
Łyżka majeranku
Łyżeczka imbiru
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Sos sojowy
pieprz mielony do smaku
Fasolkę myję i odcinam zbędne końcówki, następnie kroję
na mniejsze kawałki. Zalewam w garnku wodą , dodaję włoszczyznę, plasterki
czosnku, listki laurowe, ziele ang.
pieprz zielony i gotuję.
Cebulę obieram i kroję w piórka, przesmażam na oleju, jak
zmięknie dodaję pokrojoną kiełbasę i także ją smażę na rumiano. Przekładam do
garnka z fasolką , dodaję resztę przypraw. Gotuję do miękkości. Pod koniec dodaję
koncentrat pomidorowy. Mieszam
doprawiam do smaku i gotowe. Można podać z ziemniakami, my lubimy z białym
pieczywem.
ciekawy przepis!:) akurat jest sezona na fasolke :D
OdpowiedzUsuńTak jest, wart przypomnienia :)
Usuń