niedziela, 1 września 2013

Fasolka szparagowa a'la po bretońsku

Bardzo lubimy fasolkę szparagową, ale jedzenie jej przez dłuższy czas z przesmażoną bułką tartą troszkę się nudzi. Zrobiłam ją w sosie pomidorowym z kiełbaską i cebulą, coś jak po bretońsku, pyszota, polecam do wypróbowania;)




                           

                              1 kg żółtej fasolki szparagowej
40 dag cienkiej kiełbasy
 2 Łyżki suszonej włoszczyzny ( można użyć  świeżych warzyw, trzeba je zetrzeć na tarce)
3 ząbki czosnku
3 kulki ziela ang.
2 liście laurowe
Płaska łyżeczka pieprzu zielonego ( kulki)
Olej słonecznikowy  do podsmażenia cebulki
2 cebule
Łyżeczka pieprzu czosnkowego  
2 łyżki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią  
Łyżka słodkiej papryki
Chilli wg smaku
Łyżka ziół prowansalskich  
Łyżka majeranku 
Łyżeczka imbiru
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Sos sojowy 
 pieprz mielony do smaku  






Fasolkę myję i odcinam zbędne końcówki, następnie   kroję na mniejsze kawałki. Zalewam w garnku wodą , dodaję włoszczyznę, plasterki czosnku, listki laurowe, ziele ang.  pieprz zielony  i gotuję.
Cebulę obieram i kroję w piórka, przesmażam na oleju, jak zmięknie dodaję pokrojoną kiełbasę i także ją smażę na rumiano. Przekładam do garnka z fasolką , dodaję resztę przypraw. Gotuję do miękkości. Pod koniec  dodaję  koncentrat pomidorowy.  Mieszam doprawiam do smaku i gotowe. Można podać z ziemniakami, my lubimy z białym pieczywem.



2 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...