czwartek, 23 maja 2019

Karczek piwny na grilla


Mięciutki, soczysty karczek z grilla, z piwnej marynaty. 
Dodatek aromatycznych przypraw nadał mu smaku i apetycznego aromatu :)
Do karczku podałam duszoną, kiszoną kapustę.
Życzę smacznego ! 



70 -80 dag karczku
Pół szklanki piwa
Pół szklanki oleju ( może być smakowy)
Cebulka liofilizowana
Czosnek granulki
Sól
Biały pieprz
Papryka słodka
Chili
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią




Parę godzin wcześniej przygotowuję marynatę.
Mieszam w misce przyprawy, dodaję olej i piwo.
Karczek dzielę na porcje, u mnie wyszły 4.
Każdy płat karczku dokładnie rozbijam, najlepszy jest nakłuwacz, nie tłuczek.
Mięso namaczam w marynacie, każdy kawałek trzeba dokładnie namoczyć.
Miskę z mięsem odkładam do lodówki, im dłużej tym lepiej.
Mięso układamy na tackach i grillujemy, do zrumienienia z obu stron.
smacznego!









*mam świetny produkt, który doczyści ruszt z grilla ( i nie tylko )
 *podaję link do sklepu:
⬇⬇⬇⬇⬇⬇⬇

Środek do czyszczenia piekarników i kuchenek i z łatwością usuwa nawet przypalone zabrudzenia i tłuste plamy. Przeznaczony do wszystkich typów kuchenek z płytami metalowymi, ceramicznymi i indukcyjnymi, palników gazowych, piekarników, grilli elektrycznych i tradycyjnych, kominków, szkła i szaszłykarek.

Aktywna formuła - szybki rezultat!
Szybko rozmiękcza i skutecznie usuwa przypalony tłuszcz, cukier, zapieczony brud.
Świetnie się zmywa.
Nie zawiera substancji ściernych.
Nie rysuje i nie niszczy nawet najbardziej delikatnych powierzchni.
Biodegradowalny.
Aby usunąć tłuszcz lub brud nanieść niewielką ilość środka na wilgotną gąbkę, potrzeć jego odczuwalną powierzchnię, następnie dokładnie zmyć wodą.
Przy silnych zabrudzeniach nanieść środek bezpośrednio na zabrudzoną powierzchnię, zostawić na 5-30 minut (w zależności od stopnia zabrudzenia), zmyć wodą. W razi potrzeby powtórzyć procedurę.
Środki ostrożności
Uwaga! Środek zawiera alkalia. W celu ochrony dłoni, konieczne użycie gumowych rękawiczek.
Nie używać do czyszczenia powierzchni chromowanych. 
Używać tylko zgodnie z przeznaczeniem! Środek przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, trzymać z dala od produktów spożywczych. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Unikać kontaktu z oczami. W przypadku dostania się do oczu: natychmiast przemyć oczy czystą wodą. W razie potrzeby skontaktować się z lekarzem.




czwartek, 9 maja 2019

Koktajl samo zdrowie

Prze smaczny koktajl z truskawek i awokado, na mleczku kokosowym. 
Dodałam mielone siemię lniane i zmielony kokos, doskonałe połączenie. 
Polecam coś zdrowego i smacznego ! 



Puszka mleczka kokosowego (400 g) 
50 dag truskawek ( mogą być mrożone) 
2 miękkie awokado 
1 łyżeczka mielonego lnu 
2 łyżeczki mielonego kokosu 


Do wysokiego dzbanka przekładam mleko kokosowe, dodaję umyte truskawki, jeśli mrożone lekko odmrażam. 

Awokado przekrawam na połowę, wyciągam pestki, i dodaję do dzbanka. 

Wsypuje len i kokos. 

Całość dokładnie miksuję.











piątek, 26 kwietnia 2019

Fasolka czerwona z mięsem

Miałam w zapasie parę puszek fasolki czerwonej, trzeba było je wykorzystać, tak powstało kolejne, pyszne danie. 
Użyłam mięsa z udźca indyka, ale danie to można przygotować z innym mięsem, kurczakiem czy wieprzowiną, kto co ma lub lubi :)
Zapraszam :)



80 dag mięsa z uda indyka 
Fasolka czerwona konserwowa ( 2 puszki x 400g) 
Pomidory krojone w puszce (400 g) 
2 łyżki suszonej włoszczyzny 
3 listki laurowe 
5 ziela angielskiego 
Natka pietruszki 
Łyżka majeranku 

Przyprawy do marynaty ( wg własnego smaku) 
Knorr czerwony do mięs 
Czosnek 
sól 
Biały pieprz 
Pomidory suszone z czosnkiem i bazylią 
Papryka wędzona 
olej 


Najpierw myje i osuszam mięso, następnie je marynuję, kroję na małe kawałki, dodaję przyprawy i 3 łyżki oleju, całość mieszam i odstawiam na minimum godzinkę ( do lodówki) 
Następnie mięso obsmażam, dodaję suszoną włoszczyznę i resztę przypraw. Zalewam gorącą wodą, przekładam pomidory z puszki, i gotuję do miękkości mięsa. 
Na koniec dodaję fasolkę, razem z zalewą, 2 łyżki majeranku, można dodać natkę pietruszki, mieszam, doprowadzam do wrzenia i danie gotowe.





smacznego!!! 

sobota, 9 marca 2019

Kruszonkowe z jabłkami


Proste ciasto z jabłkami, robi się je szybko i łatwo. Zamiast jabłek można użyć śliwek, brzoskwiń czy gruszek. Jeśli owoce są słodkie, nie trzeba dodawać dużo cukru.

Zachęcam do pieczenia, smacznego :)


4 szklanki mąki pszennej
25 dag miękkiej margaryny lub masła
½ szklanki cukru
5 jajek (M)
240 ml mleka
2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo;
4 duże, słodkie jabłka
cynamon





Margarynę, cukier i mąkę mieszam w mikserze ( widełkami) do uzyskania kruszonki. Odsypuję szklankę ( zostanie na wierzch ciasta)
Mleko mieszam z proszkiem do pieczenia, wbijam jajka i chwile miksuję. Taką mieszankę wlewam do „kruszonki” i mieszam chwilkę łyżką, niedokładnie ( zostają grudki)
Jabłka obieram, i kroję, każde na 12 kawałków.
Ciasto przekładam na blaszkę 38x27 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Posypuję wierzch cynamonem, układam jabłka, które także oprószam cynamonem.
Wierzch posypuję pozostawioną kruszonką.
Piekę 45 minut w 180 st. C











piątek, 22 lutego 2019

Zielony koktajl z siemieniem lnianym


Zdrowy i smaczny koktajl ze szpinaku, banana, kiwi i gruszek. Dodałam łyżkę siemienia lnianego, jest bardzo zdrowe, i warto go wprowadzić do codziennego jadłospisu. Ja użyłam do tego koktajlu napoju jaglanego, ale można zmieniać wg własnego gustu, dobre będzie sojowe czy jak ktoś może to krowie :)
Spróbujcie tego połączenia, jest pyszne :)




600 ml napoju jaglanego ( lub innego napoju czy mleka)
5 kiwi
 200 g świeżego szpinaku
1 banan
2 słodkie gruszki
1 łyżka mielonego siemienia


Kiwi, banana i gruszki, obieram i kroję na kawałki. Szpinak przepłukuję pod bieżącą wodą.
Do kielicha blendera wlewam napój jaglany, wsypuję łyżkę mielonego siemienia lnianego, dodaję listki szpinaku, miksuję.
Następnie dodaję pokrojone owoce i miksuję  całość do uzyskania kremowej konsystencji.
Podaję od razu. Nie słodzę, banan jest tutaj doskonałym „słodzikiem”















poniedziałek, 28 stycznia 2019

Zupa krem z fioletowych batatów

Fioletowa zupa krem! Rewelacja, pyszna jak diabli :D Gotujcie i smakujcie :) 

Lubię wszelakie kombinacje z kremowymi zupami, można do nich dodać rozmaite warzywa, tym razem wykorzystałam kawałek kapusty pekińskiej, do tego fioletowe bataty, rzodkiewki... i mamy pyszny obiad ! 


2 bataty fioletowe
2 pęczki rzodkiewek
2 młode cukinie
mały por
2 średnie marchewki
kawałek kapusty pekińskiej ( u mnie tylna część, pozostała po zrobieniu surówki)
ćwiartka selera
4-5 ząbków czosnku
2 -3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
Przyprawy ilość wg gustu:
Sól
Biały pieprz
Imbir
Chili
Zioła prowansalskie
1-2 szklanki napoju jaglanego ( mleko z kaszy jaglanej lub inne mleko)










Warzywa obieram, myję i kroję na mniejsze kawałki.
W garnku na maśle klarowanym obsmażam warzywa, najpierw rzodkiewkę, por i czosnek. 
Jak rzodkiewka zmieni kolor, dodaję marchew, bataty, seler, posypuję solą i ziołami prowansalskimi.
Na koniec wkładam cukinię i kapustę pekińską, wsypuję resztę przypraw, chwilę całość mieszam i podsmażam. 
Zalewam warzywa gorącą wodą i gotuję do miękkości ( około 30 minut)
Do prawie gotowej zupy wlewam mleko ( napój jaglany) całość miksuję.
Podaję z grzankami.








czwartek, 24 stycznia 2019

Pulpety w sosie grzybowym

Delikatne pulpety indycze, w aromatycznym sosie grzybowym, to świetny pomysł na zdrowy obiad, dla całej rodziny. 




Na pulpety:
50 dag mięsa mielonego z udźca indyka
1 jajko
2 łyżki zimnej wody
Łyżka cebulki liofilizowanej
Sól
Pieprz

Na sos:
30 dag prawdziwków lub podgrzybków
Masło
2 listki laurowe
4 ziela ang.
Pieprz
Sól
Łyżka mielonej suszonej włoszczyzny  
Skrobia kukurydziana
Śmietana
Natka pietruszki



Mięso na pulpety przyprawiam, wbijam jajko, wyrabiam masę. 
Z masy mięsnej lepię kulki ( wielkość wg uznania)

Przygotowuję sos:
Grzyby oczyszczam, kroję w plasterki, przesmażam na maśle, zalewam wrzątkiem, dodaję przyprawy, zagotowuję.
Na gotujące się grzyby wkładam przygotowane wcześniej pulpety.
Gotuję całość około 30 minut.
Po tym czasie wyciągam pulpety, i zagęszczam sos skrobią i śmietaną.
Na koniec pulpety wkładam z powrotem do sosu, posypuję natką i podaję.   







------------------------------
smacznego! 


niedziela, 23 grudnia 2018

Masa do kruchych orzeszków ( z masłem orzechowym)

Z końcem roku, ⛄ przed samymi 🤶Świętami Bożego Narodzenia, zostawiam ☃☃☃ Wam smakołyki, 🎄orzeszki nadziane pyszną masą z masłem orzechowym.❄❄❄❄
Tutaj i tutaj, ☃ znajdziecie przepisy na kruche korpusy, 👼teraz dzielę się przepisem na masę:) 





120 g masła orzechowego 
250 g masła
2 - 3 łyżki cukru pudru
150 ml wody
mleko odtłuszczone w granulkach ( ile zabierze) 




Masło i masło orzechowe, przełożyć do rondelka, dolać wodę, podgrzać aż składniki się połączą.
Dodać cukier ( już nie podgrzewać ) mieszając, lub miksując dosypywać mleko granulowane, aż osiągniemy zadowalającą gęstość. 

Gotową masą napełniamy korpusy orzeszków.


"Aby Święta Bożego Narodzenia
były Bliskością i Spokojem,
a Nowy Rok - Dobrym Czasem"
K.I. Gałczyński
🤶🤶🤶🎄🎄🎄🤶🤶🤶


☃☃☃👼👼👼☃☃☃


❄❄❄⛄⛄⛄❄❄❄


👼🎇🎇🎇🎇🎇🎇👼


Pokój na ziemi ludziom,
a w niebie cisza gwiazd,
grają anieli,
świat się chlebem dzieli.
Świat ma dziś świąteczny blask…
Pięknych i radosnych 
Świąt Bożego Narodzenia!


czwartek, 15 listopada 2018

Ciasto z daktylami i jabłkami

Jakiś  czas temu odebrałam przesyłkę ze sklepu Bee.pl , znajdziecie tam zdrowe i naturalne produkty, nie tylko żywność :) 
Zachęcam do odwiedzin, sklep godny polecenia!



Otrzymałam sporo produktów, daktyle od razu "wpadły" do ciasta, wyszło obłędnie :) 

Każdy produkt zostanie wykorzystany, kolejnym będzie kasza gryczana  !  





Ciasto z daktylami i jabłkami ....




70 dag jabłek (waga po obraniu)
około 30 daktyli
3 łyżki cukru lub jakiś słodzik

3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżka cynamonu
150 ml oleju
6 jajek (L)
po łyżeczce proszku do pieczenia i sody





Umyte i obrane jabłka, kroje na mniejsze kawałki, może być kosteczka.  
Przekładam je do miski i zasypuje cukrem. Odstawiam na godzinę ,w tym czasie  jabłka puszczą sok.

Białka oddzielam od żółtek, ubijam na sztywno z odrobiną soli. Do ubitych dodaję po jednym żółtku i nadal ubijam. 
Mąkę mieszam z kakao, cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia.

Do jabłek wlewam olej, dodaję ubite jajka mieszam, następnie łączę z sypkimi składnikami. 
Na koniec dodaję pokrojone daktyle, mieszam i wylewam na blaszkę (35x24) wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekę w 180 st. C przez 50 minut.

Ciasto można polać polewą czekoladową. 




Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...