Jakiś czas temu odebrałam przesyłkę ze sklepu Bee.pl , znajdziecie tam zdrowe i naturalne produkty, nie tylko żywność :)
Zachęcam do odwiedzin, sklep godny polecenia!
Otrzymałam sporo produktów, daktyle od razu "wpadły" do ciasta, wyszło obłędnie :)
Każdy produkt zostanie wykorzystany, kolejnym będzie kasza gryczana !
Ciasto z daktylami i jabłkami ....
70 dag jabłek (waga po obraniu)
około 30 daktyli
3 łyżki cukru lub jakiś słodzik
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżka cynamonu
150 ml oleju
6 jajek (L)
po łyżeczce proszku do pieczenia i sody
Umyte i obrane jabłka, kroje na mniejsze kawałki, może być
kosteczka.
Przekładam je do miski i
zasypuje cukrem. Odstawiam na godzinę ,w tym czasie jabłka puszczą sok.
Białka oddzielam od żółtek, ubijam na sztywno z odrobiną soli. Do ubitych dodaję po jednym żółtku i nadal ubijam.
Białka oddzielam od żółtek, ubijam na sztywno z odrobiną soli. Do ubitych dodaję po jednym żółtku i nadal ubijam.
Mąkę mieszam z kakao, cynamonem, sodą i proszkiem do
pieczenia.
Do jabłek wlewam olej, dodaję ubite jajka mieszam, następnie łączę z sypkimi
składnikami.
Na koniec dodaję pokrojone daktyle, mieszam i wylewam na blaszkę
(35x24) wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekę w 180 st. C przez 50 minut.
Ciasto można polać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)