niedziela, 6 grudnia 2015

Kruche orzeszki - orzeszki kakaowe z masą orzechową

Zapraszam na kolejną odsłonę kruchych, słodkich orzeszków, tym razem kakaowe z masą orzechową. Orzeszki są nieodzowną częścią świątecznych wypieków. Za każdym razem ciut inny smak, dla urozmaicenia. 




Na orzeszki: 

30 dag mąki pszennej 

30 dag krupczatki 

25 dag masła 

150 ml śmietany 18 % 

2 żółtka 

2 łyżeczki sody 

2 łyżki octu 

6 łyżeczek cukru pudru 

pełna łyżka gorzkiego kakao 

Masa; 

¼ kostki Kasi 

¼ szklanki wody 

1/3 szklanki cukru 

1 i ½ szklanki mleka w proszku ( pełne – nie odtłuszczone) 

10 dag zielonych orzechów włoskich lub laskowych







Z podanych składników na orzeszki, zagniatam mięciutkie ciasto. Odrywam po kawałku, robię wałeczek, dziele na małe kawałeczki z których formuje kulki ( wielkości odpowiedniej do foremek ) 



Wypiekam orzeszki. Po wystudzeniu, obkrawam wystające krawędzie.

Teraz masa, Kasię, wodę , cukier i orzechy przekładam do rondelka , podgrzewam i mieszam do momentu aż składniki się połączą. Ściągam z gazu i dodaje mleko w proszku, dokładnie mieszam.

Zimną masą przekładam orzeszki. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Orzeszki można też przełożyć Nutellą. 

    


























4 komentarze:

  1. Jejku, jak ja uwielbiam orzeszkowe ciasteczka ! Ale do nich trzeba mieć odpowiednią formę (zasłyszane w pracy - najlepsza jest ta radziecka). Podkradam kilka na wieczór :}

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie domowe, orzechowe ciasteczka <3 Prześlij mi trochę ;)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...