Zapraszam na kolejną odsłonę kruchych, słodkich orzeszków, tym razem kakaowe z masą orzechową. Orzeszki są nieodzowną częścią świątecznych wypieków. Za każdym razem ciut inny smak, dla urozmaicenia.
Na orzeszki:
30 dag mąki pszennej
30 dag krupczatki
25 dag masła
150 ml śmietany 18 %
2 żółtka
2 łyżeczki sody
2 łyżki octu
6 łyżeczek cukru pudru
pełna łyżka gorzkiego kakao
Masa;
¼ kostki Kasi
¼ szklanki wody
1/3 szklanki cukru
1 i ½ szklanki mleka w proszku ( pełne – nie odtłuszczone)
10 dag zielonych orzechów włoskich lub laskowych
Z podanych składników na orzeszki, zagniatam mięciutkie ciasto. Odrywam po kawałku, robię wałeczek, dziele na małe kawałeczki z których formuje kulki ( wielkości odpowiedniej do foremek )
Wypiekam orzeszki. Po wystudzeniu, obkrawam wystające krawędzie.
Teraz masa, Kasię, wodę , cukier i orzechy przekładam do rondelka , podgrzewam i mieszam do momentu aż składniki się połączą. Ściągam z gazu i dodaje mleko w proszku, dokładnie mieszam.
Zimną masą przekładam orzeszki. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Orzeszki można też przełożyć Nutellą.
Jejku, jak ja uwielbiam orzeszkowe ciasteczka ! Ale do nich trzeba mieć odpowiednią formę (zasłyszane w pracy - najlepsza jest ta radziecka). Podkradam kilka na wieczór :}
OdpowiedzUsuńPodkradaj, smacznego :)
UsuńUwielbiam takie domowe, orzechowe ciasteczka <3 Prześlij mi trochę ;)
OdpowiedzUsuńJuż pakuje ;)
Usuń