Pyszne ,kruche korpusy orzeszków czy innych ciasteczek,
można nadziewać rozmaitymi masami,
są lubiane przez dzieci i dorosłych:)
Orzeszki -kruche korpusy |
30 dag mąki pszennej
25 dag mąki krupczatki
25 dag masła
2 żółtka
Łyżeczka sody
2 łyżki octu
3 łyżeczki cukru
150 ml gęstej śmietany
Obydwie mąki mieszam ze sobą, dodaję miękkie masło, sodę,
żółtka, ocet, śmietanę i cukier. Zagniatam ciasto, ma być mięciutkie, i nie
lepić się do rąk, można podsypać mąką w razie potrzeby.
Z ciasta odrywam kawałek, formuję wałek , i dzielę na małe kuleczki, wielkość zależy od
tego jakie mamy foremki.
Kuleczki wkładam do rozgrzanej formy i piekę łupinki.
Upieczone odkładam do ostudzenia,
później za pomocą nożyka odkrawam wystające ciasto.
Korpusy przechowuję zamknięte w puszce, przekładam masą dwa
dni przed konsumpcją:)
Ostatni raz takie orzeszki jadlam na swojej komunii wieki temu :)
OdpowiedzUsuńCzas na powtórkę:)
Usuńod dawna mi się marzą takie ciasteczka, ale nie mam odpowiednich foremek:(
OdpowiedzUsuńAnulla, wpisz w google https://www.google.pl/search?q=forma+na+orzeszki&hl=pl&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=6nTpUNGBOs3BswaHwIGoCA&ved=0CEQQsAQ&biw=1366&bih=645 do koloru do wyboru, miłego szukania i pieczenia:)))
Usuńpychotki!
OdpowiedzUsuńSmaki dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuńNiezapomniany smak:)
Jak używa Ci się takiego opiekacza? Ja piekę w tradycyjnej patelni i zastanawiałam się nad zakupem właśnie opiekacza, ale boje się, że będą za mało kruche
OdpowiedzUsuńJestem zadowolona, są kruchutkie jak trzeba:)
Usuńuwielbiam te orzeszki! mogłabym je jeść tonami hih :)
OdpowiedzUsuńU nas jest tak samo Kasiu:)
UsuńTeż bardzo lubię te kruche orzeszki. Robię je w dwóch wersjach, tak ja w przepisie, tradycyjnie, na krucho lub z dodatkiem nutelli. Są przepyszne.
OdpowiedzUsuńZ nutellą tez pyszne , pozdrawiam :)
UsuńCiasteczka mojego dzieciństwa pozdrawiam i zapraszam na nowy blog
OdpowiedzUsuń