czwartek, 24 stycznia 2019

Pulpety w sosie grzybowym

Delikatne pulpety indycze, w aromatycznym sosie grzybowym, to świetny pomysł na zdrowy obiad, dla całej rodziny. 




Na pulpety:
50 dag mięsa mielonego z udźca indyka
1 jajko
2 łyżki zimnej wody
Łyżka cebulki liofilizowanej
Sól
Pieprz

Na sos:
30 dag prawdziwków lub podgrzybków
Masło
2 listki laurowe
4 ziela ang.
Pieprz
Sól
Łyżka mielonej suszonej włoszczyzny  
Skrobia kukurydziana
Śmietana
Natka pietruszki



Mięso na pulpety przyprawiam, wbijam jajko, wyrabiam masę. 
Z masy mięsnej lepię kulki ( wielkość wg uznania)

Przygotowuję sos:
Grzyby oczyszczam, kroję w plasterki, przesmażam na maśle, zalewam wrzątkiem, dodaję przyprawy, zagotowuję.
Na gotujące się grzyby wkładam przygotowane wcześniej pulpety.
Gotuję całość około 30 minut.
Po tym czasie wyciągam pulpety, i zagęszczam sos skrobią i śmietaną.
Na koniec pulpety wkładam z powrotem do sosu, posypuję natką i podaję.   







------------------------------
smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...