Delikatne pulpety indycze, w aromatycznym sosie grzybowym, to świetny pomysł na zdrowy obiad, dla całej rodziny.
Na pulpety:
50 dag mięsa mielonego z udźca indyka
1 jajko
2 łyżki zimnej wody
Łyżka cebulki liofilizowanej
Sól
Pieprz
Na sos:
30 dag prawdziwków lub podgrzybków
Masło
2 listki laurowe
4 ziela ang.
Pieprz
Sól
Łyżka mielonej suszonej włoszczyzny
Skrobia kukurydziana
Śmietana
Natka pietruszki
Mięso na pulpety przyprawiam, wbijam jajko, wyrabiam masę.
Z
masy mięsnej lepię kulki ( wielkość wg
uznania)
Przygotowuję sos:
Grzyby oczyszczam, kroję w plasterki, przesmażam na maśle,
zalewam wrzątkiem, dodaję przyprawy, zagotowuję.
Na gotujące się grzyby wkładam przygotowane wcześniej
pulpety.
Gotuję całość około 30 minut.
Po tym czasie wyciągam pulpety, i zagęszczam sos skrobią i
śmietaną.
Na koniec pulpety wkładam z powrotem do sosu, posypuję natką
i podaję.
------------------------------
smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)