sobota, 9 marca 2019

Kruszonkowe z jabłkami


Proste ciasto z jabłkami, robi się je szybko i łatwo. Zamiast jabłek można użyć śliwek, brzoskwiń czy gruszek. Jeśli owoce są słodkie, nie trzeba dodawać dużo cukru.

Zachęcam do pieczenia, smacznego :)


4 szklanki mąki pszennej
25 dag miękkiej margaryny lub masła
½ szklanki cukru
5 jajek (M)
240 ml mleka
2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo;
4 duże, słodkie jabłka
cynamon





Margarynę, cukier i mąkę mieszam w mikserze ( widełkami) do uzyskania kruszonki. Odsypuję szklankę ( zostanie na wierzch ciasta)
Mleko mieszam z proszkiem do pieczenia, wbijam jajka i chwile miksuję. Taką mieszankę wlewam do „kruszonki” i mieszam chwilkę łyżką, niedokładnie ( zostają grudki)
Jabłka obieram, i kroję, każde na 12 kawałków.
Ciasto przekładam na blaszkę 38x27 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Posypuję wierzch cynamonem, układam jabłka, które także oprószam cynamonem.
Wierzch posypuję pozostawioną kruszonką.
Piekę 45 minut w 180 st. C











4 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...