Proste ciasto z jabłkami, robi się je szybko i łatwo. Zamiast jabłek można użyć śliwek, brzoskwiń czy gruszek. Jeśli owoce są słodkie, nie trzeba dodawać dużo cukru.
Zachęcam do pieczenia, smacznego :)
4 szklanki mąki pszennej
25 dag miękkiej margaryny lub masła
½ szklanki cukru
5 jajek (M)
240 ml mleka
2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo;
4 duże, słodkie jabłka
cynamon
Margarynę, cukier i mąkę mieszam w mikserze ( widełkami) do
uzyskania kruszonki. Odsypuję szklankę ( zostanie na wierzch ciasta)
Mleko mieszam z proszkiem do pieczenia, wbijam jajka i
chwile miksuję. Taką mieszankę wlewam do „kruszonki” i mieszam chwilkę łyżką,
niedokładnie ( zostają grudki)
Jabłka obieram, i kroję, każde na 12 kawałków.
Ciasto przekładam na blaszkę 38x27 cm wyłożoną papierem do
pieczenia. Posypuję wierzch cynamonem, układam jabłka, które także oprószam
cynamonem.
Wierzch posypuję pozostawioną kruszonką.
Piekę 45 minut w 180 st. C
pyszne ciasto na niedzielę:)
OdpowiedzUsuńoj tak, zachęcam :)
Usuńdziekuje,musze sprobowac :)))
OdpowiedzUsuńSmacznego 😉
Usuń