Fioletowa zupa krem! Rewelacja, pyszna jak diabli :D Gotujcie i smakujcie :)
Lubię wszelakie kombinacje z kremowymi zupami, można do nich dodać rozmaite warzywa, tym razem wykorzystałam kawałek kapusty pekińskiej, do tego fioletowe bataty, rzodkiewki... i mamy pyszny obiad !
2 bataty fioletowe
2 pęczki rzodkiewek
2 młode cukinie
mały por
2 średnie marchewki
kawałek kapusty pekińskiej ( u mnie tylna część, pozostała
po zrobieniu surówki)
ćwiartka selera
4-5 ząbków czosnku
2 -3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
Przyprawy ilość wg gustu:
Sól
Biały pieprz
Imbir
Chili
Zioła prowansalskie
1-2 szklanki napoju jaglanego ( mleko z kaszy jaglanej lub
inne mleko)
Warzywa obieram, myję i kroję na mniejsze kawałki.
W garnku na maśle klarowanym obsmażam warzywa, najpierw
rzodkiewkę, por i czosnek.
Jak rzodkiewka zmieni kolor, dodaję marchew, bataty,
seler, posypuję solą i ziołami prowansalskimi.
Na koniec wkładam cukinię i kapustę pekińską, wsypuję resztę
przypraw, chwilę całość mieszam i podsmażam.
Zalewam warzywa gorącą wodą i
gotuję do miękkości ( około 30 minut)
Do prawie gotowej zupy wlewam mleko ( napój jaglany) całość
miksuję.
Podaję z grzankami.
I have read so many posts regarding the blogger lovers however this post is really a pleasant piece of writing,
OdpowiedzUsuńkeep it up.
Generally I don't learn post on blogs, but I wish to say that this write-up very compelled me to try and do so!
OdpowiedzUsuńYour writing style has been surprised me. Thanks, quite great post.