Jakiś czas temu znalazłam na wż przepis autorstwa ireny sikory pod nazwą Ciasto dyżurne, od tej pory robię z niego rozmaite kombinacje , nieskromnie powiem że udane :)
Szybkie i łatwe w wykonaniu ciasto kakaowe, z jabłkami i kokosem. Składniki idealnie do siebie pasują.
Łatwe ciasto |
3 szklanki mąki pszennej
szklanka cukru + 2 łyżki
6 jajek
¾ szklanki oleju
2 łyżki kakao
2 łyżki kokosu
1 łyżka cynamonu
3 jabłka ( 40- 50 dag)
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
polewa czekoladowa lub tabliczka czekolady ( u mnie
czekolada z mielonymi orzechami)
jabłka zasypać cukrem |
miksować |
wymieszać |
upiec |
Najpierw przygotowuję jabłka, myję, obieram i kroję w kosteczkę, zasypuję w misce szklanką cukru i odstawiam na godzinę.
Teraz ciasto. Białka jaj ubijam dodając 2 łyżki cukru, następnie po jednym żółtku , wsypuję kokos i kakao, miksuję na najniższych obrotach miksera.
Mąkę z proszkiem przesiewam do masy, na koniec dodaję olej i jabłka, wszystko razem dokładnie mieszam.
Ciasto przekładam do blaszki ( 35x24) wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę 50 minut w 175 st.C
Na ciasto można zrobić polewę czekoladową lub rozsmarować ułożone na gorącym cieście kostki czekolady.
Musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńtakie czekoladowe wypieki lubię:)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńwygląda pięknie i z pewnością też cudownie smakuje:)
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie )
Usuńszybkie i pyszne, a do tego z czekoladą. ideał <3
OdpowiedzUsuńOj tak, dziekuje :)
UsuńMadziu ciacho wygląda znakomicie. W prostocie siła :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Elunia ;)
Usuńsame moje ulubione smaki ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCiasto z kokosem - to lubię! :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak my:)
UsuńPycha ciacho! :) Same dobrocie ;)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda, zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńPolecam Madziu:)
Usuń3 szklanki mąki to chyba za dużo - ciasto wychodzi bardzo zbite i ciężkie - myślę że 1/5 szklanki mąki w zupełności wystarczy. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńProszę upiec i ocenić, z tych proporcji jest ciasto n zdjęciu, czy wyglda n zbite? Jest puszyste i wilgotne :)
UsuńUpiekłam to ciasto z tymi proporcjami i uważam że mąki jest za dużo, mi wyszło ciasto bardzo gęste,a po upieczeniu zbite.Ogólnie w smaku ciasto jest dobre,ale następnym razem na pewno dodam mniej mąki.Pozdrawiam
UsuńNie wiem jakie masz szklanki, może dałeś/dałaś z kopką , albo zależy to od rodzaju mąki? Piekę z tego przepisu i zawsze wychodzi super;) W każdym razie fajnie że smakowało ;)
UsuńJuż wiem, może to wina za mało soczystych jabłek?
UsuńDałam 2,5 szklanki mąki i dodatkową łyżkę wiórków. Wszystkie składniki po wymieszaniu wyszły bardzo gęste, więc myślałam, że nic z tego nie będzie po upieczeniu, ale udało się! Ciasto jest puszyste, wilgotne, pachnie kakao i kokosem, a jabłka dodają mu charakteru. Następny razem dodam trochę orzechów włoskich.
OdpowiedzUsuńMiło mi ze skorzystałaś z przepisu Karinko, pozdrawiam :) Gdybyś miała fotkę , to proszę o przesłanie na mojego maila takietampichcenie@gmail.com
Usuń