Jest to jedno z najłatwiejszych ciast z owocami, nie jest potrzebny mikser, mieszamy wszystkie składniki łyżką .
Proste, szybkie i najważniejsze że smaczne;)
Sezon truskawkowy krótki, więc dzisiaj z truskawkami,
zamiast kruszonki polewa z białej czekolady :)
Zapraszam :)
250 ml maślanki
½ szklanki cukru ( 125 ml)
2 i ½ szklanki mąki ( 625 ml)
3 duże jajka
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml oleju ( u mnie rzepakowy)
dowolny olejek /aromat ( u mnie waniliowy)
truskawki
( około 20 sztuk)
tabliczka białej czekolady ( 100 g)
Przygotowuję miskę lub pojemnik ( około 2 l ) w którym będę mieszać ciasto .
Truskawki myję, odcinam szypułki , odstawiam aby odciekły, następnie przekrawam na połówki.
Wlewam najpierw maślankę i olej , wbijam jajka i dodaję olejek zapachowy . Następnie przesiewam mąkę i proszek do pieczenia ,
oraz dodaję cukier. Wszystko mieszam łyżką , masa jest dość gęsta.
Foremkę (35 x 24) wykładam papierem do pieczenia , wykładam ciasto, na wierzchu układam połówki truskawek ( cięciem do góry). Wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piekę około 50 minut ( czas i temp. zależy od piekarnika)
Po upieczeniu wykładam połamaną w kosteczki białą czekoladę, jak się roztopi wystarczy rozsmarować.
*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*
Uwielbiam takie ciasta :) szybko I na temat. Magda jestes mistrzynia
OdpowiedzUsuńDziękuje pięknie, ale do mistrzyni to mi daleko:) Ja tylko tak sobie pichcę :D
UsuńI takie ciasta najbardziej lubię... proste i pyszne:-)
OdpowiedzUsuńDokładnie, ja tez ;)
UsuńTen pomył z białą czekoladą prześwietny...
OdpowiedzUsuńDziękuję, gdzieś kiedyś podpatrzyłam, sprawdza się doskonale :)
Usuńświetne ciacho :) a patent z czekoladą do wykorzystania :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Patent gdzieś podpatrzony w necie;)
UsuńA czy można zastąpić zwykłą mąkę, mąka kukurydzianą?
OdpowiedzUsuńMaleńka, przypuszczam ze można, spróbuj i podziel się opinią :)
UsuńŚwietny , szybki i to najważniejsze .
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam to ciasto, mam podobny przepis i często je piekę z różnymi owocami tylko na górę dodaję kruszonkę :) Pozdrawiam www.myniaprzygarach.blogspot.com
OdpowiedzUsuńTak, można użyć różnych owoców:)
UsuńUwielbiam to ciasto, mam podobny przepis i często piekę je z różnymi owocami, tylko na górę dodaję kruszonkę :) Pozdrawiam www.myniaprzygarach.blogspot.com
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze z rozmrożonymi śliwkami :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przepisy, wypróbuję.
OdpowiedzUsuńCały weekend czekałam żeby zrobić to ciasto, dziś rano poleciałam po truskawki i właśnie wyjęłam z pieca :) PYSZNEEEEE!!!! Rozpuściłam 1 tabliczkę białej czekolady i polecam kupić piękne duże truskawki, zeby się nie popaliły w piekarniku :) Polecam! Ląduje w przepiśniku :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo że smakuje ;)
UsuńCiasto przepyszne, już 2 raz piekłam i wyszło idealne! Mięciutkie, puszyste, najlepsze :)
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo:)
Usuń