Dzisiaj proponuję w sosie ze świeżym rozmarynem
i pieprzem syczuańskim.
Zapraszam :)
Królik w sosie z rozmarynem |
około kg królika (u mnie nogi i comber)
smalec
2 pełne łyżki czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
łyżka cebulki granulowanej
3 kulki ziela ang.
2 listki laurowe
sól wg smaku
pół łyżeczki mielonego pieprzu syczuańskiego
3-4 gałązki świeżego rozmarynu
2 łyżki skrobi kukurydzianej
50 ml śmietany kremówki
Mięso z królika myje i osuszam, aby nie pryskało podczas
smażenia.
W rondlu rozpuszczam smalec o opiekam porcje królika z każdej strony,
następnie dodaję przyprawy i rozmaryn,
podlewam gorącą wodą i duszę pod
przykryciem do miękkości mięsa.
Miękkie mięso wyciągam na talerz, nakrywam folia aby nie
stygło , z sosu wyjmuję (łyżką
cedzakową) przyprawy .
Następnie sos
zagęszczam skrobią wymieszaną z
odrobiną wody i śmietaną kremówką .
Najlepiej smakuje z ziemniakami i marynowanymi burakami.
Ciekawie przyrządzone mięsko :))
OdpowiedzUsuńA dziękuję, polecam :)
UsuńCIEKAWY PRZEPIS ;) CHĘTNIE SKORZYSTAM;) ZAPRASZAM NA MOJEGO KRÓLIKA W POTRAWCE:
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/krolik-duszony.html
Dziękuję, zaglądnę :)
UsuńBiałe i smaczne mięsko, super:)
OdpowiedzUsuńKrólika nigdy nie jadłam, czas spróbować :)
OdpowiedzUsuńOj tak, naprawdę warto )
Usuń