poniedziałek, 23 czerwca 2014

Rewelacyjny królik w sosie z rozmarynem


 Mięso królika jest zdrowe i  delikatne, odpowiednio przyprawione smakuje wybornie. 
Dzisiaj proponuję w sosie ze świeżym rozmarynem
 i pieprzem syczuańskim.
 Zapraszam :)

Królik w sosie z rozmarynem






około kg królika (u mnie nogi i comber) 

smalec 

2 pełne łyżki czerwonej papryki 

2 ząbki czosnku 

łyżka cebulki granulowanej 

3 kulki ziela ang. 

2 listki laurowe 

sól wg smaku 

pół łyżeczki mielonego pieprzu syczuańskiego 

3-4 gałązki świeżego rozmarynu 

2 łyżki skrobi kukurydzianej 

50 ml śmietany kremówki









Mięso z królika myje i osuszam, aby nie pryskało podczas smażenia.

 W rondlu rozpuszczam smalec o opiekam porcje królika z każdej strony, następnie dodaję przyprawy i  rozmaryn, podlewam gorącą wodą  i duszę pod przykryciem do miękkości mięsa.

Miękkie mięso wyciągam na talerz, nakrywam folia aby nie stygło , z sosu  wyjmuję (łyżką cedzakową) przyprawy . 

Następnie sos  zagęszczam skrobią  wymieszaną z odrobiną wody i śmietaną kremówką .

Najlepiej smakuje z ziemniakami i marynowanymi burakami.










7 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...