Pomysł na smaczny obiad, soczyste mięso z indyka, pachnące świeżym tymiankiem.
Podałam z młodymi ziemniaczkami i sałatą lodową.
Tymiankowe "sznycle" z indyka |
4 plastry z piersi indyka
( kotlety)
sól ziołowa
pieprz syczuański
masło klarowane
sos sojowy grzybowy
3 kulki ziela angielskiego
łyżka przyprawy do mięs( u mnie KNORR)
czosnek granulki
majeranek
oregano
papryka słodka
szczypta chilli
świeży tymianek ( 4-5 gałązek)
Plastry z piersi
indyka myję dokładnie osuszam. Lekko
rozbijam tłuczkiem i przyprawiam solą ziołową i mielonym pieprzem syczuańskim.
Po chwili obsmażam na klarowanym maśle.
Dodaję sos sojowy ( około łyżki) i resztę przypraw, zalewam
wrzątkiem, dodaję świeży tymianek i gotuję do miękkości(około 30-40 minut) z
lekko odchyloną pokrywką, aby nadmiar płynu odparowywał.
Podałam z młodymi ziemniakami i sałatą lodową.
Smakowite mięsko :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńpyszny obiadek ;)
OdpowiedzUsuńOj tak, dziekuje;)
Usuńpyszne, pyszne, pyszne! zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńIdealny obiad dla mnie :)
OdpowiedzUsuń