poniedziałek, 9 czerwca 2014

Młoda kapusta z pulpecikami z ryżem

Najsmaczniejsza jest młoda kapusta, bardzo ją lubimy, więc póki sezon przygotowuję ją często. 
Aby się nie znudziła  staram się robić różne wariacje 
na jej temat :)
Poeksperymentowałam ze smakami, 
wyszło pyszne, syte  i aromatyczne danie. 
Domownicy stwierdzili że smak przypomina gołąbki :) 

Młoda kapusta z pulpecikami

pół główki młodej kapusty, lub jedna mała
60 dag mięsa mielonego ( u mnie z łopatki )
do kapusty:
2 średnie cebule
2 duże ząbki czosnku
olej
łyżka suszonych ( zmielonych) pomidorów
pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
sól czosnkowa
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
do mięsa:
woreczek ryżu (125 g)
3 łyżki bułki tartej + mleko do namoczenia bułki tartej ( około 50 ml)
jajko
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
łyżeczka suszonego lubczyku
łyżka majeranku
sól do smaku
opcjonalnie ½  łyżeczki  czubrycy

młoda kapusta duszenie

przygotowanie pulpetów

pulpety z ryżem

Młoda kapusta z pulpecikami

Zaczynam od ugotowania ryżu, przepłukuję go pod wodą i gotuję 15 minut w osolonej wodzie . Następnie odcedzam i zostawiam do wystudzenia, wodę zostawiam.
Zmielone mięso  przekładam do miski, dodaję jajko, namoczoną bułkę tartą ,przyprawy oraz wystudzony ryż. Całość  dokładnie wyrabiam, można dodać 2 łyżki zimnej wody.
Z masy mięsno ryżowej, formuję pulpeciki  i gotuję je ( 15 minut )w wodzie pozostałej z gotowania ryżu ( około 750 ml)
Po ugotowaniu wyciągam do miseczki i owijam folią.
Cebulę i czosnek obieram i podsmażam na oleju.
Kapustę myję, szatkuję i przekładam do garnka z cebulą i czosnkiem, duszę chwilę aż kapusta puści sok, dodaję przyprawy, koncentrat pomidorowy  i  suszone pomidory.  Mieszam i podlewam wodą z gotowania pulpecików. Gotuje do miękkości. 
Na koniec  doprawiam do smaku, i  przekładam do kapusty pulpety, tak aby się zagrzały i podaję od razu. 
Można podać z pieczywem, ziemniakami lub same.
 Dla mnie wystarczą solo, ryż w zupełności syci. 











9 komentarzy:

  1. obie jesteśmy w kapuścianym temacie:) też bardzo lubię taką młodą, ma zupełnie inny smak i dlatego jemy teraz dużo i różnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na zwykły obiad inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wyglądają:) zjadłabym:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale miałaś pyszny obiadek, zazdroszczę

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam młodą kapustę, też szukam różnych na nią sposobów, kradnę ten przepis - jeśli pozwolisz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mi bardzomiło jeśli skorzystasz z przepisu,a jeszcze milej jak podeślesz fotkę gotowej potrawy:) :)

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...