Bardzo lubimy białą kiełbasę, to nasz tradycyjny przysmak szczególnie na Wielkanoc.
Przygotowuję ją przez cały rok, w rożnych postaciach. Dzisiaj zapiekana z cebulą i piwem, pycha;)
Kiełbasę kupuję dobrej jakości, polecam czytać etykietki, abyśmy nie jedli i płacili za słoninę i wypełniacze ....brrrr ...
Warto na to zwrócić uwagę i delektować się wykwintną potrawą :)
6 białych kiełbas , dobrej jakości ( 500 g )
3 duże cebule
6 ząbków czosnku
200 ml piwa jasnego
sól czosnkowa (sól, czosnek, natka pietruszki)
suszona mielona włoszczyzna (jarzynka domowa)
pieprz biały mielony
majeranek suszony
estragon mix ( skład : sól, cebula smażona, gorczyca mielona, pomidory w proszku, estragon, pieprz , papryka, natka pietruszki, czosnek granulowany, mielone liście laurowe i goździki)
gałązki świeżego tymianku
musztarda francuska gruboziarnista ( 185 g)
3 łyżki oleju
Cebulę i czosnek obieram, kroję w plasterki i pół plasterki, wykładam do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem. Wierzch posypuję solą czosnkową.
Kiełbaski myję i osuszam, każdą nakłuwam wykałaczką, układam na cebulce , posypuję z każdej strony warzywkiem, białym pieprzem , tartym majerankiem i mieszanką przypraw estragon mix, obkładam świeżym tymiankiem. Na każdą nakładam musztardę. Podlewam piwem. Przykrywam.
Wkładam do nagrzanego do 190-200 st. C piekarnika, piekę 80 minut, na 20 minut przed końcem odkrywam kiełbaski i zapiekam dalej bez przykrycia.
Podaję gorące ze świeżym pieczywem .
*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*
Przepis wypróbowałam i szczerze polecam !!!
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo;) Jeśli można proszę o przesłanie fotki ;) takietampichcenie@gmail.com
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Edytko, polecam ;)
Usuń