Gęsty i kwaśny, z dużą ilością suszonych grzybów, swojskim zakwasie. Takiego żuru nie może zabraknąć na naszym wigilijnym stole, jemy go tylko w Święta Bożego Narodzenia. Zachęcam do spróbowania:)
20 dag suszonych grzybów
3 ząbki czosnku
10 dag masła
200 ml kwaśnej śmietany
Sól i pieprz do smaku
2-3 litry bulionu warzywnego
2-3 litry bulionu warzywnego
Grzyby można połamać , ( lub później pokroić) zalać zimną wodą i odstawić( najlepiej na całą noc)
Na drugi dzień wlać do bulionu i postawić do gotowania. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i gotować do miękkości grzybów. Następnie wlać zakwas i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, dodać masło, jeszcze chwilę gotować, na koniec zahartować śmietanę gorącym żurem i dodać do całości, wymieszać, doprawić do smaku i podawać.
Najlepszym dodatkiem są ugotowane osobno ziemniaki .
U nas to wyczekiwane danie wigilijne;) Kwaśny i gęsty żur grzybowy.
U nas to wyczekiwane danie wigilijne;) Kwaśny i gęsty żur grzybowy.
takiego żurku to bym chętnie spróbowała,,,u mnie się nie robi takiej zupki
OdpowiedzUsuńzrób Alinko, warto:)
UsuńBardzo lubimy żurek, ale w Wigilię u nas jest podawana zupa rybna:)
OdpowiedzUsuńZupę rybną gotował mój tato, ja jednak inaczej ją przyrządzę, może za rok:)
Usuń