piątek, 27 grudnia 2013

Dorsz podobno po grecku

Pyszna ryba w sosie pomidorowym z warzywami, podobno po grecku:)
 Bardzo ją lubimy, na święta musi być podana obowiązkowo;) 
Tym razem dorsz, ale można zrobić tak samo mintaja, morszczuka itp.





kg filetów z dorsza



mąka, jajka i bułka tarta do panierowania

masło klarowane do smażenia ryb

słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g)
4 większe marchewki
2 większe pietruszki
mały seler lub kawałek większego 
3 cebule
olej rzepakowy 
4 ząbki czosnku
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
pieprz świeżo mielony
sól wg smaku 






Warzywa i czosnek obieram i ścieram na tarce( grube czka) Obrane cebule kroję  na cztery i w piórka. Przekładam cebule na olej i podsmażam, do podsmażonej dodaję warzywa, solę, dodaję pieprz, liście laurowe i ziele angielskie, duszę aż warzywa puszczą sok. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy wymieszany z wodą. Duszę całość do miękkości,  uzupełniając odparowaną wodę.  Na koniec doprawiam do smaku.
Ryby, jeśli mrożone należy odmrozić, dzielę na mniejsze kawałki  panieruję i smażę na klarowanym maśle.
W misce układam warstwami ryby i warzywa.  Smakują zarówno na zimno jak i na ciepło.


6 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...