Pyszna ryba w sosie pomidorowym z warzywami, podobno po grecku:)
Bardzo ją lubimy, na święta musi być podana obowiązkowo;)
Tym razem dorsz, ale można zrobić tak samo mintaja, morszczuka itp.
kg filetów z dorsza
mąka, jajka i bułka tarta do panierowania
masło klarowane do smażenia ryb
słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g)
4 większe marchewki
2 większe pietruszki
mały seler lub kawałek większego
3 cebule
olej rzepakowy
4 ząbki czosnku
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
pieprz świeżo mielony
pieprz świeżo mielony
sól wg smaku
Warzywa i czosnek obieram i ścieram na tarce( grube czka)
Obrane cebule kroję na cztery i w
piórka. Przekładam cebule na olej i podsmażam, do podsmażonej dodaję warzywa,
solę, dodaję pieprz, liście laurowe i ziele angielskie, duszę aż
warzywa puszczą sok. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy wymieszany z wodą.
Duszę całość do miękkości, uzupełniając
odparowaną wodę. Na koniec doprawiam do
smaku.
Ryby, jeśli mrożone należy odmrozić, dzielę na mniejsze
kawałki panieruję i smażę na klarowanym
maśle.
W misce układam warstwami ryby i warzywa. Smakują zarówno na zimno jak i na ciepło.
moja ulubiona wersja rybki:)
OdpowiedzUsuńteż ją lubimy:)
Usuńa u mnie była sola ;)
OdpowiedzUsuńsola też pyszna:)
Usuńteż robię a dorsz to nasza ulubiona rybka:)
OdpowiedzUsuńlubie dorsza, jest taki mięsisty:)
Usuń