poniedziałek, 2 grudnia 2013

A'la gulasz z pieczarkami i piersią kurczaka na falbankach

Wymyśliłam sobie taki miszmasz gulaszowy, wyszło pysznie, więc mogę się podzielić z Wami przepisem.
Aromatyczny sosik z makaronem smakuje rewelacyjnie! Zapraszam:)




Pierś z kurczaka ( 60 dag)
Cebula
50 dag pieczarek
2 łyżki śmietany
Łyżka skrobi kukurydzianej

Przyprawy orientacyjne, ilość wg własnego gustu
Pieprz syczuański  pół łyżeczki
2 kulki ziela ang.
1 liść laurowy
Zmielona suszona włoszczyzna ( łyżka)
Papryka słodka  łyżeczka
Pieprz Cayenne szczypta
Makaron kolanko z falbanką czaniecki 





Pieczarki obieram, myję, kroję  w plasterki , następnie zagotowuję z łyżeczką  soli, odcedzam, przelewam zimną  wodą  i zostawiam oby odciekły.

Cebulę obieram, kroję w kostkę i przesmażam na oleju, dodaje pieczarki i chwilę duszę.

Umyte mięso z piersi kroję w większą  kostkę i dodaję do rondla z pieczarkami, mieszam i dodaję przyprawy. Całość duszę do momentu aż mięso puści sok. 

Po tym czasie podlewam wodą i gotuję około 20 minut pod przykryciem.
Na koniec  zagęszczam i jeśli jest taka potrzeba  doprawiam solą i pieprzem.

Podaję z ugotowanym al'dente makaronem. 






9 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...